GELUK OP WIELEN AFLEVERING #1

5 maart 2022

GEZIEN IN GELUK OP WIELEN AFLEVERING 1 – ARIE KONING

 

PRAKTISCHE TIPS, ACTIES EN TOOLS VAN AFLEVERING 1 OP EEN RIJTJE

 

In de aflevering zijn diverse tips, tools en acties voorbij gekomen. Hieronder vind je hier een aantal van terug met bijbehorende links die handig kunnen zijn voor jou. Mocht je verder nog vragen hebben, mail ons dan op info@gelukopwielen.nl

Auto zelfchecks

Door een aantal eenvoudige controles voor vertrek, verklein je de kans op autopech en onnodig brandstofverbruik. 

Arie ging aan de slag met de Geluk Op Wielen Zelfcheck. Die vind je hier.

Maar ga vooral ook naar www.mijngarage.nl voor nog veel meer zelfchecks die handig zijn. Weet je niet hoe bijvoorbeeld de ruitenwissers, schokdempers, distributieriem of de bandenspanning controleert?  Mijngarage.nl heeft in een paar stappen een aantal handige zelfchecks voor je klaar staan.

Auto onderhoud

Je kan veel onnodig brandstofverbruik en kosten voor duurdere reparaties voorkomen als je tijdig vakkundig onderhoud aan je auto laat doen. Maar hoe weet je nu wanneer je auto toe is aan een onderhoudsbeurt? Bij moderne auto’s wordt met een lampje of symbool op het dashboard aangegeven dat je auto een onderhoudsbeurt nodig heeft. Ook kun je dit terugvinden in je onderhoudsboekje. Bij Profile sturen ze je  een reminder per mail, zodat je het nooit kunt vergeten. 

Philips LongLife EcoVision autolampen

Goed zicht onderweg is van groot belang voor de verkeersveiligheid en om schade te voorkomen. Het merendeel van de ongevallen gebeurt namelijk in het donker of onder slechte weersomstandigheden. Bas verving de lampen van Arie voor Philips LongLife EcoVision lampen omdat Arie vrij veel rijdt. Deze lampen zijn vooral geschikt voor bestuurders die veel kilometers afleggen en het onderhoud aan hun voertuigen tot een minimum willen beperken.

Vredestein Wintrac Pro

Arie heeft weer maximaal grip op de weg door een nieuwe set zomerbanden en winterbanden van Vredestein. En wist je dat nieuwe banden, afhankelijk van het type, tussen de 7 mm en 9,5 mm profiel hebben? Dit profiel zorgt voor optimale eigenschappen onder wisselende omstandigheden. De wettelijke minimale profieldiepte is voor alle personenwagenbanden in Europa 1,6 mm. Het is echter veiliger de banden bij uiterlijk 2 mm te vervangen. Bij winterbanden wordt de slijtagegrens al bij 4 mm restprofiel bereikt wat betreft de winterse eigenschappen. Winterbanden met minder dan 4 mm restprofiel zijn in principe geen winterbanden meer.

Motorolie

Zonder motorolie en zonder de juiste motorolie kan je auto enorm veel schade oplopen. De draaiende delen van de motor hebben de olie nodig maar ook heeft het een verkoelende functie. Tip: pijl je motor olie elke maand. Zorg ervoor dat er genoeg motorolie in het reservoir zit. Onze voorkeur is om hem op het maximum te hebben staan. Tussen maximum & minimum zit ongeveer een liter. Mocht je motor nu olie verbruiken, dan heb je een liter de tijd voordat je bij het onveilige minimum aankomt.

Jaarlijks de motor olie en olie filter vervangen is aan te raden en voorgeschreven door de fabrikant om het systeem goed te laten werken. 

En heb je geen idee welke olie je moet hebben? Kijk dan in het onderhoudsboekje van je auto, vraag het aan je garage of kijk op de site van een olieleverancier als MPM waar je op basis van je kenteken kan zien welke olie je nodig hebt.

Ruitenwissers

Maar liefst 96% van de Nederlandse automobilisten vervangt de ruitenwissers te laat. Ongelooflijk! Zeker als je bedenkt dat de meeste ongelukken met slecht zicht onderweg te maken hebben. 

Goed werkende ruitenwissers zijn dan ook van cruciaal belang voor de verkeersveiligheid. Onze tip: vervang de  ruitenwissers één maal per jaar. Bas voorzag de auto van Arie van Valeo kwaliteitsruitenwissers.

Versleten wissers kun je herkennen aan 4 verschillende punten. Bekijk ze in de video die Valeo maakte om dit duidelijk te maken.

Aiways

De 100% elektrische Aiways krijgt Arie als leenauto mee om te ervaren hoe dat voelt. 

Vanaf 2030 laat de Nederlandse overheid namelijk geen nieuwe auto’s meer op de weg toe die nog op benzine of diesel rijden.

Wil jij ook ervaren hoe 100% elektrisch rijden is en hoe zo’n Aiways rijdt? Boek dan een proefrit in bij een van de Profile vestigingen die dat aanbieden of rechtstreeks bij Aiways.

 

Navigatie

In deze aflevering zorgden we met behulp van de Content Autogroep uit Den Bosch ervoor dat Arie geen onnodige kilometers hoeft te rijden omdat hij de weg niet meer weet. De Content Autogroep zorgde ervoor dat zijn navigatie met de nieuwste software weer helemaal up to date is. Scheelt Arie een hoop frustratie maar ook een hoop onnodige brandstofkosten.

Lakverzegeling

In deze aflevering is te zien dat Sander Koot een lakverzegeling aanbrengt op de auto van Arie. Dit om de auto te beschermen tegen zure regen, UV straling en vogelpoep. Benoemde punten kunnen de lak aantasten. Door de coating is schoonmaken gemakkelijk en ziet de auto er zo goed als nieuw uit.

Verder maakte Sander de auto van binnen en buiten weer als nieuw. Je hoeft dus helemaal geen nieuwe auto te kopen om te shinen. Met minimale middelen kom je al een heel eind. Wil jij ook dat Sander voor jou in actie komt met al zijn slimmigheden? Wacht dan niet te lang want hij gaat het vast druk krijgen na de uitzendingen. 🙂   

Bandenhotel

Henk neemt je in de aflevering mee naar het bandenhotel. Het hotel om je zomerbanden of winterbanden op te slaan in de periode wanneer je ze niet nodig hebt. De banden worden opgeslagen onder ideale omstandigheden en gecontroleerd. Op deze manier blijft de band in top conditie, om zo lang mogelijk mee te kunnen. Het bespaart daarnaast ruimte thuis maar ze zijn ook nog eens verzekerd bij brand & diefstal.

Arie zien we terug tijdens de wisselperiode, zijn banden zijn netjes opgeslagen in het bandenhotel bij hem in de buurt.  

Jouw banden ook opslaan in het bandenhotel, kijk hier voor meer informatie:

Interieurfilter

In de auto van Arie ontdekte Bas een interieur filter die al iets te lang in de auto zat.  Een vervuilt filter kan voor minder goede ventilatie is in de auto zorgen. Bladeren die achtergebleven zijn in het filter kunnen door het rottingsproces vervelende geurtjes veroorzaken.

Tip: Om verstoppingen en vervelende geurtjes te voorkomen kun je het beste ieder jaar het interieurfilter vervangen. Zeker als je auto vaak in de buurt van bomen geparkeerd staat.

Een goed interieurfilter voorkomt namelijk dat het aircosysteem sneller verstopt raakt en reparatie kosten met zicht meebrengt. 

Scroll naar top