GELUK OP WIELEN AFLEVERING #2

12 maart 2022

GEZIEN IN GELUK OP WIELEN AFLEVERING 2 – ROBERT – JAN BARTELS

 

PRAKTISCHE TIPS, ACTIES EN TOOLS VAN AFLEVERING 2 OP EEN RIJTJE

 

In de aflevering zijn diverse tips, tools en acties voorbij gekomen. Hieronder vind je hier een aantal van terug met bijbehorende links die handig kunnen zijn voor jou. Mocht je verder nog vragen hebben, mail ons dan op info@gelukopwielen.nl.

Auto zelfchecks

Door een aantal eenvoudige controles voor vertrek, verklein je de kans op autopech en onnodig brandstofverbruik. 

Robert-Jan ging aan de slag met de Geluk Op Wielen Zelfcheck. Die vind je hier.

Maar ga vooral ook naar www.mijngarage.nl voor nog veel meer zelfchecks die handig zijn. Weet je niet hoe bijvoorbeeld de ruitenwissers, schokdempers, distributieriem of de bandenspanning controleert?  Mijngarage.nl heeft in een paar stappen een aantal handige zelfchecks voor je klaar staan.

Auto onderhoud

Je kan veel onnodig brandstofverbruik en kosten voor duurdere reparaties voorkomen als je tijdig vakkundig onderhoud aan je auto laat doen. Maar hoe weet je nu wanneer je auto toe is aan een onderhoudsbeurt? Bij moderne auto’s wordt met een lampje of symbool op het dashboard aangegeven dat je auto een onderhoudsbeurt nodig heeft. Ook kun je dit terugvinden in je onderhoudsboekje. Bij Profile sturen ze je  een reminder per mail, zodat je het nooit kunt vergeten. 

Koelvloeistof

Melanie constateert in deze aflevering dat “Rooie Suus” onvoldoende koelvloeistof in het reservoir had. Toch best wel gevaarlijk, want dan bestaat het gevaar dat de motor onvoldoende gekoeld kan worden. Hierdoor is er gevaar op oververhitting van de motor met het risico op veel duurdere gevolgreparaties.

Controleer daarom maandelijks het niveau van de koelvloeistof. Doe dit wel bij een afgekoelde motor!

All-season banden

In deze aflevering zagen we Henk de Vredestein all-season banden controleren bij de auto van Robert-Jan.  De kwaliteitsbanden waren nog in perfecte staat en voldeden ook goed aan de rijwensen. En hoezo banden vervangen als ze nog goed zijn? Dat doen we dus niet.

Even goed om te weten. All-season banden (ook wel vierseizoenen banden genoemd) zijn geen vervanging voor zomer- & winterbanden. Een all -season band combineert de eigenschappen van zomerbanden en winterbanden en zijn specifiek ontworpen om optimaal te presteren onder de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Ze bieden ’s winters meer grip dan zomerbanden en zomers meer grip dan winterbanden. Daarmee zijn all-seasonbanden ideaal in gebieden met wisselvallig weer, zonder langdurige periodes van extreme kou of zeer hoge temperaturen. Zoals in Nederland dus.

Mocht je nu wel grote afstanden rijden en op wintersport gaan dan raden we je wel aan om te kiezen voor een zomerbandenset én winterbandenset. Dat geeft de meeste grip.

Het voordeel van all-seasonbanden is dat je tijdens de wisselperiode nooit je banden hoeft te wisselen en ben je in de meeste weersomstandigheden verzekerd van het juiste schoeisel. 

 

Uitlijnen

Henk heeft in deze aflevering de auto van Robert-Jan uitgelijnd. Uitlijnen heeft betrekking op de wielstand. De positie van het wiel wordt optiemaal afgesteld waardoor je in een mooi recht spoor rijdt zonder dat je continue hoeft bij te sturen. De banden van “Rooie Suus” staan dus weer in perfecte rechte stand.

Uitlijnen is super belangrijk voor een optimale wegligging en een gelijkmatige bandenslijtage. 

Meer weten over uitlijnen? Bekijk onderstaande linkjes

Ruitenwissers

Maar liefst 96% van de Nederlandse automobilisten vervangt de ruitenwissers te laat. Ongelooflijk! Zeker als je bedenkt dat de meeste ongelukken met slecht zicht onderweg te maken hebben. 

Goed werkende ruitenwissers zijn dan ook van cruciaal belang voor de verkeersveiligheid. Onze tip: vervang de  ruitenwissers één maal per jaar. Bas voorzag de auto van Robert – Jan  van Valeo kwaliteitsruitenwissers

Bekijk de herkenningspunten van versleten wissers in de video die Valeo maakte om dit duidelijk te maken.

Verlichting

Welke verlichting voer je nu wanneer? In de aflevering bekende Robert-jan dat hij eigelijk altijd op automatisch geschakelde verlichting rijdt. Dit is niet perse verkeerd, maar bij mist is dit toch niet zo verstandig. 

Bij de automatische stand beoordeelt de auto zelf wanneer het licht en donker is. Bij mist is het wel licht waardoor de auto twee kleine lampjes voert maar hierdoor ben je eigenlijk nog slechter zichtbaar dan wanneer je dimlicht voert.

Check dus even goed hoe je de verlichting op de juiste manier aanzet. Ook bij jou hebben ze mist 😉. 

Stadsverlichting: verlichting om een geparkeerd voertuig zichtbaar te maken.

Dimlicht: voer je in het donker of bij weinig zicht.

Bandenspanning

Wanneer heb jij voor het laatst de banden gecheckt? Bekijk hier hoe je dat doet. 

Wist je dat maar liefst 6 van de 10 autobezitters rijden met te zachte banden? Op de juiste bandenspanning rijden is veiliger, goedkoper maar ook nog eens milieuvriendelijker.

De juiste bandenspanning voor je auto vind je vaak in het instructieboekje, tankklepje of deurstijl aan de bestuurderskant.

Ook kun je altijd bij één van de Profile bij jou in de buurt langs gaan. Daar controleer ze de  banden en brengen ze gratis voor je op spanning.

Droogsturen

Ooit gehoord van droogsturen? Robert – Jan wist het in ieder geval niet. Dorien legt het in de aflevering goed uit.

Wat je vooral niet moet doen is droogsturen. Vanuit stilstand draaien aan het stuur wordt ook wel droogsturen genoemd.

Het veroorzaakt extra slijtage aan je banden en stuurinrichting. Indirect is het dus ook slecht voor je portemonnee en het milieu.

Een opfriscursus over je auto iets voor jou? 

 

Hagelschade

Rooie Suus had wel eens een flinke hagelbui meegemaakt. Op de gehele auto was hagelschade te zien. Sander deukte in deze aflevering het plaatwerk van de auto uit zonder het te hoeven spuiten. Één voor één werd elk deukje handmatig vanuit de binnenkant weggewerkt. Op deze manier bespaar je een hoop geld en materialen. Beter voor je portemonnee, beter voor het milieu. Circa 50 tot 75 procent goedkoper dan het spuiten en plamuren van de schade. 

Aiways

De 100% elektrische Aiways krijgt Robert- Jan als leenauto mee om te ervaren hoe dat voelt. 

Vanaf 2030 laat de Nederlandse overheid namelijk geen nieuwe auto’s meer op de weg toe die nog op benzine of diesel rijden.

Wil jij ook ervaren hoe 100% elektrisch rijden is en hoe zo’n Aiways rijdt? Boek dan een proefrit in bij een van de Profile vestigingen die dat aanbieden of rechtstreeks bij Aiways.

 

Remvloeistof

In deze aflevering zag je ook dat Robert – Jan de Geluk op wielen autochecklist uitvoert maar geen idee had wat remvloeistof is.  Nou, remvloeistof is nogal belangrijk dus wel goed om te weten!

Zonder remvloeistof kun je namelijk trappen wat je wil op je rempedaal maar je zult niet kunnen remmen. Gevaarlijk dus als je rondrijdt zonder remvloeistof. Het zorgt er dus kort gezegd voor dat wanneer jij je rempedaal indrukt de remmen bij je wielen bediend worden en jij dus kan remmen! Kijk op de site van MPM welke remvloeistof er in jouw auto moet. 

Welke lamp voor jouw auto?

Goede verlichting op je auto is van groot belang, welke verlichting dan ook. Van koplampen tot aan remlicht, fijn als deze branden in de juiste omstandigheden. 

Op “Rooie Suus” ontbrak de kentekenverlichting. Kentekenverlichting behoort tot de verplichten verlichting. Het zou zonden zijn om daar een boete voor te krijgen. Bas had met wat speurwerk de oorzaak snel gevonden en monteerde naast de stekker ook nieuwe Philips Ultinon led kentekenverlichting. Wel zo handig!

Ook weten welke soort led lampen er geschikt zijn voor je auto? Vind het via onderstaande button

Schone voorruit

Goed zicht tijdens een autorit is erg belangrijk. Een grote rol hierin spelen de ruitenwissers maar hoe zorg je ervoor dat ze goed blijven presteren?

Een rubberprofiel van een ruitenwisser kan snel zijn “scherpte” verliezen door het wissen van een erg vervuilde voorruit. Zorg er daarom voor dat je regelmatig de voorruit goed schoon maakt. Op deze manier blijven de ruitenwisser langer en beter presteren.

Scroll naar top