GELUK OP WIELEN AFLEVERING #4

26 maart 2022

GEZIEN IN GELUK OP WIELEN AFLEVERING 4 – RESY HASSELMANN 

 

PRAKTISCHE TIPS, ACTIES EN TOOLS VAN AFLEVERING 4 OP EEN RIJTJE

 

Ook in deze aflevering zijn weer diverse tips, tools en acties voorbij gekomen. Hieronder vind je hier een aantal van terug met bijbehorende links die handig kunnen zijn voor jou. Mocht je verder nog vragen hebben of informatie willen, e-mail ons dan op info@gelukopwielen.nl.

Auto zelfchecks

Door een aantal eenvoudige controles voor vertrek, verklein je de kans op autopech en onnodig brandstofverbruik. 

Resy en de familie ging aan de slag met de Geluk Op Wielen zelfcheck. Die vind je hier.

Maar ga vooral ook naar www.mijngarage.nl voor nog veel meer zelfchecks die handig zijn. Weet je niet hoe je bijvoorbeeld de ruitenwissers, schokdempers, distributieriem of de bandenspanning controleert?  Mijngarage.nl heeft een aantal handige zelfchecks voor je klaar staan.

Auto onderhoud

Je kan veel onnodig brandstofverbruik en kosten voor duurdere reparaties voorkomen als je tijdig vakkundig onderhoud aan je auto laat doen. Maar hoe weet je nu wanneer je auto toe is aan een onderhoudsbeurt? Bij moderne auto’s wordt met een lampje of symbool op het dashboard aangegeven dat je auto een onderhoudsbeurt nodig heeft. Ook kun je dit terugvinden in je onderhoudsboekje. Bij Profile sturen ze je  een reminder per mail, zodat je het nooit kunt vergeten. 

Autoverlichting

Heb jij nog wel goed zicht op de weg in het donker? De lichtopbrengst van je autoverlichting in het donker is van groot belang voor je zicht.  Hier rechts zie je het verschil in zicht door de verschillende autoverlichting.

Het zicht kan eenvoudig worden verbeterd door een standaard halogeen autolamp te vervangen door een upgrade lamp. Bas verving in deze aflevering de halogeen autolampen in Resy’s auto voor de Philips X-tremeVision Pro150

Deze autolamp levert 150% helderder licht een lichtstraat die tot 70 meter verder schijnt dan een standaard halogeen lamp. Hierdoor kan je veiliger en comfortabeler onderweg.

MPM Versnellingsbakolie

Niet alleen zonder motorolie kan je auto enorm veel schade oplopen, ook andere draaiende onderdelen zoals in de versnellingsbak hebben genoeg olie nodig om goed te blijven functioneren. In de aflevering ontdekte Melanie dat de auto van Resy versnellingsbakolie lekte! Dit zorgde voor veel schade.

Let daarom goed op een lekkage bij de auto. Natuurlijk is niet elke plas onder je auto is een lekkage, het kan ook condens zijn van je airco. Bij olie lekkage moet je wel extra opletten. Door te weinig olie kunnen onderdelen extra slijten doordat onderdelen op elkaar gaan lopen. Bij een lekkage is het daarom altijd van belang om een controle te laten uitvoeren bij een garagebedrijf om grote gevolgschade en dure reparaties te voorkomen.

Resy kan in ieder geval weer met een gerust hart onderweg. Bas verving de versnellingsbak en gebruikte de kwalitatief hoogstaande MPM versnellingsbak olie! Klik hieronder voor meer informatie over de voordelen van deze olie.

Aiways

De 100% elektrische Aiways krijgt Resy als leenauto mee om te ervaren hoe dat voelt. 

Vanaf 2030 laat de Nederlandse overheid namelijk geen nieuwe auto’s meer op de weg toe die nog op benzine of diesel rijden.

Wil jij ook ervaren hoe 100% elektrisch rijden is en hoe zo’n Aiways rijdt? Boek dan een proefrit in bij een van de Profile vestigingen die dat aanbieden of rechtstreeks bij Aiways.

 

Bandenspanning

Wanneer heb jij voor het laatst de banden gecheckt? Bekijk hier hoe je dat doet. 

Maar liefst 60% van de auto’s rijdt rond met te lage bandenspanning. Met gevolg dat je tot wel 150 euro  onnodig uitgeeft aan brandstofkosten per auto per jaar. Op de juiste bandenspanning rijden is veiliger, goedkoper maar ook nog eens milieuvriendelijker. 

De juiste bandenspanning voor je auto vind je vaak in het instructieboekje, tankklepje of deurstijl aan de bestuurderskant.

Ook kun je altijd bij één van de Profile bij jou in de buurt langs gaan. Daar controleer ze de  banden en brengen ze gratis voor je op spanning.

Versnellingsbak hergebruiken

Wist je dat je bij verschillende garages ook de keuze hebt uit gereviseerde en/of gebruikte onderdelen voor een reparatie?

In deze aflevering regelde Bas en Melanie bij 123 autoparts & Rhenoy B.V.  een revisie versnellingsbak voor in de auto van Resy.

Hergebruik van onderdelen is namelijk minder belastend voor de grondstoffencrisis maar daarnaast scheelt het ook in kosten. Het is dus goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee.

VALEO Ruitenwissers

Maar liefst 96% van de Nederlandse automobilisten vervangt de ruitenwissers te laat. Ongelooflijk! Zeker als je bedenkt dat de meeste ongelukken met slecht zicht onderweg te maken hebben. 

Goed werkende ruitenwissers zijn dan ook van cruciaal belang voor de verkeersveiligheid. Onze tip: vervang de  ruitenwissers één maal per jaar. Bas voorzag de auto van Resy van Valeo kwaliteit ruitenwissers.

Bekijk de herkenningspunten van versleten wissers in de video die Valeo maakte om dit duidelijk te maken.

Enne… zijn die van jou nog in orde? Anders raden we je van harte aan om voor Valeo ruitenwissers te kiezen. Die bevatten natuurrubber, hebben een hoge slijtvastheid en zijn kwalitatief gelijkwaardig aan de originele wissers van nieuwe auto’s!

Banden profieldiepte

In de aflevering geeft Melanie uitleg hoe je het beste je profieldiepte kan meten. Om op de juiste manier de profieldiepte te meten, meet je de diepte van de hoofdgroeven van de band.

Het wettelijke minimum profieldiepte een autoband is  1,6 mm. Het advies is om je banden bij 2 mm of minder profieldiepte te vervangen om genoeg grip te houden op de weg. Bij winterbanden is het advies om ze te vervangen bij minder dan 4mm profieldiepte.

Vervang je banden dus op tijd en controleer  regelmatig de staat van de banden. Dit om goed grip op de weg te houden tijdens een noodsituatie

VREDESTEIN Autobanden

Tijdens de bandencontrole merkte Henk snel op dat er twee verschillende soorten banden onder de auto gemonteerd zaten, 4 seizoenen banden voor en zomerbanden achter. Bij de aanschaf van winter- of 4 seizoenen banden kiest men er regelmatig voor om slechts twee banden te vervangen omdat dit simpel weg goedkoper is maar zeker niet verstandig om te doen!

De auto heeft voor met 4-seizoenen banden meer grip dan achter met zomerbanden onder natte & gladde omstandigheden. Hierdoor bestaat de kans dat de auto uitbreekt en je als bestuurder de totale controle over je auto verliest. Dit wil je natuurlijk niet.

De voorbanden van Resy haar auto waren nog in perfecte staat. Henk verving daarom alleen de twee zomerbanden achter voor Vredestein 4-seizoenenbanden, zodat de auto rondom veilig op gelijke banden staat.

Wees verstandig bij de aanschaf van je nieuwe autobanden 🙂

Airco

De airco van Resy deed het al even niet meer. In de werkplaats dook Bas de auto in om het grondig te onderzoeken. Een ding werd al snel duidelijk toen Bas de ventilator demonteerde, vol met bladeren. Het is een veel voorkomend probleem en veroorzaakt onbalans in de ventilator waardoor de werking verminderd en een brommend geluid ontstaan.

De oorzaak van de niet werkende airco bleek uiteindelijk een kapotte condensor te zijn. Deze hebben we natuurlijk netjes vervangen.

Nu blijkt dat je dus elk jaar circa 10% van het koudemiddel in de airco verliest. Als het koudemiddelpeil te laag is, kan de koelcapaciteit afnemen, of nog erger, uw airco kan stuk gaan. Laat daarom regelmatig uw airco controleren en bijvullen.

Twijfel je over de werking van jouw airco? Rij langs een van de profile vestiging bij jou in de buurt en ze helpen je graag op weg. Door goede controle blijft de airco goed functioneren en voorkomt je hoge reparatie kosten voor een kapotte airco.

Interieurfilter

OHHH NEEEE!!! Resy had muizen in haar auto. In de aflevering haalde Bas een oud en vervuild interieurfilter uit de auto. Zelfs de muizen hadden hun sporen gelaten in het filter, foam korrels.

Een intereurfilter draagt bij aan de frisse lucht in de auto. Een goed werkend interieurfilter houdt namelijk stof, vuil & pollen buiten de auto. Zoals je zag in de aflevering was het filter uit de auto van Resy wel aan vervanging toe. 

Een interieurfilter dient globaal om de 2 jaar of 30.000 km vervangen te worden. Mocht jouw auto slecht ontwazeme of komt er stinkende lucht uit de airco? Mogelijk tijd om je airco & interieurfilter te laten controleren.

Autolak polijsten

 

In deze aflevering is te zien dat Sander Koot de auto van Resy grondig gaat polijsten zodat de auto weer zijn glans terug krijgt. 

Op de auto van Resy was schade ontstaan aan het lakwerk door zonnebrand. Zonnebrand brand namelijk in het lakwerk waardoor er doffe vlekken ontstaan. Door het polijsten van de auto ziet de auto er zo goed al nieuw uit.

Verder maakte Sander de auto  zowel van buiten als van buiten weer als nieuw.  Je ziet het dus, je hoeft helemaal geen nieuwe auto te kopen om te shinen. Met minimale middelen kom je al een heel eind. Wil jij ook dat Sander voor jou in actie komt met al zijn slimmigheden? Wacht dan niet te lang want hij gaat het vast druk krijgen na de uitzendingen. 🙂  

APK versus Autoonderhoud

In de aflevering stond Resy er versteld van dat er zoveel aan de auto moest gebeuren terwijl ze hem gewoon elke keer voor de APK bracht. 

MAAARR….Er is een groot verschil tussen APK en onderhoud. Een APK is een verplichte controle waarbij wordt gekeken of de auto nog voldoet aan de wettelijke veiligheids- en milieu-eisen.

Bij onderhoud wordt er uitgebreider gekeken nar de auto. Bv. of een onderdeel nog eens 15.000 kilometer mee kan. Daarnaast is er aandacht voor onderdelen die helemaal niet aan bod komen bij een APK, zoals de distributieriem.

Je kunt een APK bij Profile combineren met een grote onderhoudsbeurt, dan krijg je de APK zelfs gratis.

Zithouding

Ook in deze aflevering stond de rijtest op het programma. Immers, je kan wel tot 10% brandstof besparen met je rijstijl! Deze keer dook Resy achter het stuur bij rijcoach Dorien en gingen ze een stukje rijden.

Tijdens de rijtest had Dorien drie verbeterpunten  voor Resy, zithouding, zicht & voorbereiding. De zithouding is erg belangrijk voor het overzicht en concentratie. Dus voortaan twee handen aan het stuur en armen ontspannen! En niet te dicht op de voorganger, zo houdt je goed zicht op wat er voor je gebeurt. Voorbereiding is de key, dus laat  die auto uitrollen en schakel terug in plaats van heftig remmen en niet klaar zijn voor het op groen springend stoplicht. Scheelt ook veel brandstof en is wel zo relaxed.

Scroll naar top