GELUK OP WIELEN AFLEVERING #6. Zeynep Terzi|Audi| 2014|252.000 km

09 april 2022

GEZIEN IN GELUK OP WIELEN AFLEVERING 6 – ZEYNEP TERZI

 

PRAKTISCHE TIPS, ACTIES EN TOOLS VAN AFLEVERING 6 OP EEN RIJTJE

 

In deze aflevering stond Zeynep Terzi centraal met haar Audi uit 2014 met 252.000 km op de teller. Ook in deze aflevering zijn weer diverse tips, tools en acties voorbij gekomen. Hieronder vind je hier een aantal van terug met bijbehorende links die handig kunnen zijn voor jou. Mocht je verder nog vragen hebben of informatie willen, e-mail ons dan op info@gelukopwielen.nl.

Auto zelfchecks

Door een aantal eenvoudige controles voor vertrek, verklein je de kans op autopech en onnodig brandstofverbruik. 

Zeynep ging aan de slag met de Geluk Op Wielen zelfcheck. Vind hier de zelfcheck.

Maar ga vooral ook naar www.mijngarage.nl voor nog veel meer zelfchecks die handig zijn. Weet je niet hoe je bijvoorbeeld de ruitenwissers, schokdempers, distributieriem of de bandenspanning controleert?  Mijngarage.nl heeft een aantal handige zelfchecks voor je klaar staan.

Auto onderhoud

Je kan veel onnodig brandstofverbruik en kosten voor duurdere reparaties voorkomen als je tijdig vakkundig onderhoud aan je auto laat doen. Maar hoe weet je nu wanneer je auto toe is aan een onderhoudsbeurt? Bij moderne auto’s wordt met een lampje of symbool op het dashboard aangegeven dat je auto een onderhoudsbeurt nodig heeft. Ook kun je dit terugvinden in je onderhoudsboekje. Bij Profile sturen ze je  een reminder per mail, zodat je het nooit kunt vergeten. 

Elektrische auto: Aiways

De 100% elektrische Aiways krijgt Zeynep als leenauto mee om te ervaren hoe dat voelt. 

Vanaf 2030 laat de Nederlandse overheid namelijk geen nieuwe auto’s meer op de weg toe die nog op benzine of diesel rijden.

Wil jij ook ervaren hoe 100% elektrisch rijden is en hoe zo’n Aiways rijdt? Boek dan een proefrit in bij een van de Profile vestigingen die dat aanbieden of rechtstreeks bij Aiways.

Vredestein Wintrac Pro​

Zeney heeft weer maximaal grip op de weg tijdens de wintermaanden door de nieuwe winterbandenset van Vredestein. Henk adviseerde een zomer – en winterbandenset. Zeynep rijdt een hoop kilometers. Henk maakte een set winterbanden ready. De zomerbanden waren namelijk nog in orde en deze gingen door naar het bandenhotel.

Wist je dat nieuwe banden, afhankelijk van het type, tussen de 7 mm en 9,5 mm profiel hebben? Dit profiel zorgt voor optimale eigenschappen onder wisselende omstandigheden. De wettelijke minimale profieldiepte is voor alle personenwagenbanden in Europa 1,6 mm. Het is echter veiliger de banden bij uiterlijk 2 mm te vervangen. Bij winterbanden wordt de slijtagegrens al bij 4 mm restprofiel bereikt wat betreft de winterse eigenschappen. Winterbanden met minder dan 4 mm restprofiel zijn in principe geen winterbanden meer.

Zorg dat jij ook een optimale grip hebt op de weg en kijk snel hoe en wat voor jou de beste keuze is bij onze partner: Vredestein.

 

Philips xenon autoverlichting

Goede verlichting op je auto is van groot belang. De meeste ongelukken gebeuren in het donker of bij slechte weersomstandigheden. Van koplampen tot aan remlicht, fijn als deze optimaal branden in de juiste omstandigheden. De verlichting van de auto van Zeynep werd ook flink verbeterd. Bas vervangt de oude type Xenon lampen voor nieuw Philips Xenon verlichting. Een hele klus zoals je kan zien in de aflevering. Laat daarom je Xenon verlichting door een professioneel autobedrijf vervangen.

Philips Xenon X-tremeVision gen2 biedt de laatste ontwikkeling in xenon-technologie. De kracht lichtbundel levert maar liefst tot 150% meer zicht dan de wettelijke norm. Deze autolampen bieden daardoor uitstekende verlichtingsprestaties en een unieke, heldere verlichting van de weg voor optimaal rijcomfort. Hierdoor kan je veiliger en comfortabeler onderweg met beter zicht.

Mocht jouw auto nog niet voorzien zijn van de beste autoverlichting, bekijk dan via onderstaande link welke verlichting voor jouw auto het meest geschikt is.

VALEO ruitenwissers

Maar liefst 96% van de Nederlandse automobilisten vervangt de ruitenwissers te laat. Ongelooflijk! Zeker als je bedenkt dat de meeste ongelukken met slecht zicht onderweg te maken hebben. 

Goed werkende ruitenwissers zijn dan ook van cruciaal belang voor de verkeersveiligheid. Hierbij mag ruitenwisservloeistof niet ontbreken voor een goed zicht op de weg. Alleen die ruitensproeiers van Alejandro werkte niet meer echt top. Voor zowel de sproeiers voor en achter heeft Bas actie ondernomen. Ook voorzag Bas de auto  van Valeo kwaliteit ruitenwissers. Het goede zicht is nu weer tip top in orde.

Onze tip voor goed zicht: vervang de ruitenwissers één maal per jaar en controleer de ruitenwisserrevisor regelmatig. 

Bekijk de herkenningspunten van versleten wissers in de video die Valeo maakte om dit duidelijk te maken.

Enne… zijn die van jou nog in orde? Anders raden we je van harte aan om voor Valeo ruitenwissers te kiezen. Die bevatten natuurrubber, hebben een hoge slijtvastheid en zijn kwalitatief gelijkwaardig aan de originele wissers van nieuwe auto’s! 

MPM Motorolie

Zonder motorolie en zonder de juiste motorolie kan je auto enorm veel schade oplopen. De draaiende delen van de motor hebben de olie nodig maar ook heeft het een verkoelende functie. Tip: controleer het peil van je motorolie elke maand. Zorg ervoor dat er genoeg motorolie in het reservoir zit. Onze voorkeur is om hem op het maximum te hebben staan. Tussen maximum & minimum zit ongeveer een liter. Mocht je motor nu olie verbruiken, dan heb je een liter de tijd voordat je bij het onveilige minimum aankomt.

Jaarlijks de motorolie en het oliefilter vervangen is aan te raden en voorgeschreven door de fabrikant om het systeem goed te laten werken. 

Heb je nou geen idee welke olie je moet hebben? Kijk dan in het onderhoudsboekje van je auto, vraag het aan je garage of kijk op de site van een olieleverancier als MPM waar je op basis van je kenteken kan zien welke olie je nodig hebt. 

Bandenspanning

Zeynep reed met een veel te lage bandenspanning rond. Wanneer heb jij voor het laatst je banden gecheckt? Wie weet rijd jij ook wel met een te lage bandenspanning. Bekijk hier hoe je de bandenspanning checkt. 

Maar liefst 60% van de auto’s rijdt rond met te lage bandenspanning. Met als gevolg dat je tot wel 150 euro onnodig uitgeeft aan brandstofkosten per jaar. Bovendien slijten de banden ook veel sneller. Op de juiste bandenspanning rijden is veiliger, goedkoper maar ook nog eens milieuvriendelijker. 

De juiste bandenspanning voor je auto vind je vaak in het instructieboekje, tankklepje of deurstijl aan de bestuurderskant.

Bij een benzinepomp kun je gemakkelijk je banden controleren en oppompen. Of rij even langs bij één van de Profile garages bij jou in de buurt. Hier controleren ze de banden en brengen ze gratis voor je op spanning.

CNG

Wat bleek nu na de inspectie in werkplaats, de CNG tank was  compleet leeg. Natuurlijk hartstikke zonde als je zo’n installatie in de auto hebt zitten en die doet het dan niet. Gwen ging hem in de aflevering even helemaal vol tanken zodat het inspectie team verder op onderzoek uit kon.

Wat is CNG nu eigenlijk? CNG staat voor Compressed natural gas. Het is in de basis aardgas zoals dat ook uit een gasfornuis komt maar dan samen geperst onder een zeer hoge druk. Daardoor kunnen de brandstoftanks in de auto zelf relatief klein blijven. In Nederland zijn er 180 stations waar je CNG kan tanken. 

Mark Pecqueur heeft het voor ons onderzocht. Door op aardgas te rijden stoot je ongeveer 20% minder CO2 uit dan wanneer je op benzine rijdt!!

MPM remvloeistof

Checken van de remvloeistof, ja leuk en aardig maar hoe doe je dat? Bekijk hier hoe je dit kan checken. Zeynep had namelijk geen idee dat je remvloeistof gewoon onder je motorkap te controleren is. En nee Zeynep, niet aan de onderkant van de auto:-)

Controleer wel regelmatig je remvloeistof want remvloeistof is van levensbelang en vergt daarom je aandacht. Zonder remvloeistof kun je namelijk trappen wat je wil op je rempedaal maar je zult niet kunnen remmen. Gevaarlijk dus als je rondrijdt zonder remvloeistof. Remvloeistof veroudert daarnaast ook, waardoor de kwaliteit achteruit gaat. Er is kans dat er vocht blijft zitten in de oude remvloeistof. Vervang de remvloeistof minimaal iedere twee jaar bij jouw garagist.

Meer weten over  de MPM remvloeistof die in jouw auto moet, bekijk de link hieronder.

Banden balanceren

Banden balanceren is nodig als er bijvoorbeeld een trillingsprobleem in de auto wordt geconstateerd of wanneer er nieuwe banden op de wielen zijn gemonteerd.

Een trilling in het stuur, stoelen of dashboard kan duiden op onbalans in de wielen. Balanceren verhelpt of voorkomt onbalans in de wielen tijdens het rijden. Het onbalans wordt verholpen door gewichtjes te plaatsen op de plekken waar eigenlijk geen evenwicht is in de band.

Meer weten over balanceren, bekijk het hieronder.

Waterpomp

Ook in deze aflevering was het zover, roze krokant. Nee geen roze koek maar roze krokant, dit is zichtbaar wanneer er koelvloeistof ergens uit is gelekt. Op de lekkageplek blijft dan een roze zoutachtige kristal over.

Na onderzoek in de werkplaats bleek de waterpomp de oorzaak van de koelvloeistoflekkage. Maar wat doet een waterpomp eigenlijk? Bas vertelt het in de aflevering. Een waterpomp zorgt ervoor dat de koelvloeistof op de juiste manier circuleert in de motor.

Bas monteerde een nieuwe waterpomp in de auto van Zeynep, dus voorlopig geen roze krokante meer. 

Waxen

In deze aflevering is te zien dat Sander Koot de auto van Zeynep onderhanden neemt met wax. Op deze manier is deze auto in de wintermaanden goed beschermd tegen de pekel op de straat en in de zomermaanden heeft de auto een hele mooie glans.

Verder maakte Sander de auto zowel van buiten als van buiten weer als nieuw. Je ziet het dus, je hoeft helemaal geen nieuwe auto te kopen om te shinen. Met minimale middelen kom je al een heel eind. Wil jij ook dat Sander voor jou in actie komt met al zijn slimmigheden? Wacht dan niet te lang want zijn wachtlijst groeit met de dag!

Zithouding

In deze aflevering stond de rijtest op het programma. Immers, je kan wel tot 10% brandstof besparen met je rijstijl! Deze keer dook Zeynep achter het stuur bij rijcoach Dorien en gingen ze een stukje rijden.

Ook Zeynep had moeite om haar twee handen aan het stuur te houden. Maar wat is de juiste stuurhouding. De juiste stuurhouding: plaats je handen op het stuur op kwart voor 3. De zithouding is erg belangrijk voor het overzicht en concentratie. Dus voortaan twee handen aan het stuur en armen ontspannen! En uit laten rollen die auto in plaats van moeten stoppen en optrekken voor een stoplicht of rotonde. Scheelt ook veel brandstof en is wel zo relaxed. 

Kan jij ook wel een opfriscursus van Dorien en haar collega’s gebruiken? Klik dan snel hieronder.

Europees bandenlabel​

Wist jij dat banden ook een label hebben net zoals je wasmachine? Bij banden heet dit het bandenlabel. Het label toont het brandstofverbruik, de veiligheid en de geluidsproductie van de band. Ben je bij het aanschaffen van een nieuwe band benieuwd naar de prestatie, vraag er naar bij jouw garage.

Bandenwissel

In de aflevering monteert Henk nieuwe Vredestein winterbanden onder de auto van Zeynep. De zomerbanden rolde naar het bandenhotel. Tip om de wissel in de gaten te houden. 

Hiervoor is een handig ezelsbruggetje  met betrekking tot de zomer- en wintertijd. Namelijk: gaat de zomertijd in, dan verwissel je de winterbanden voor zomerbanden. En andersom met wintertijd. Maar houd natuurlijk ook altijd de weersverwachting en -omstandigheden daarnaast in de gaten om het juiste moment te bepalen.

Koelvloeistof

Tijdens de Geluk Op Wielen check controleert Zeynep de koelvloeistof. MAAR PAS OP ZEYNEP!!

Mark Pecqueur legt in de aflevering uit waarom je absoluut nooit je koelvloeistof moet controleren bij een warme motor en waarom je echt nooit de dop op de radiator moet openen.

Onder de dop zit namelijk onderdruk kokend heet water. Wanneer je de dop opent spat het kokende water van 120 graden omhoog met grote brandwonden tot gevolg. Dus let op wat je onder de motor kap opendraait en controleert.

Controleer maandelijks het niveau van de koelvloeistof maar doe dit wel bij een afgekoelde motor!

Mocht je het nu lastig vinden om de koelvloeistof af te lezen, dan kun je altijd met een lampje tegen de zijkant van het koelvloeistof reservoir schijnen en desnoods iets tegen het reservoir aan wiebelen. Op die manier kun je precies zien of het niveau goed is.

Wil je weten wat voor koelvloeistof er in jouw auto moet? Online kun je bij MPM precies vinden welk type koelvloeistof geschikt is voor jouw auto.

Interieurfilter

In de auto van Zeynep ontdekte Bas een interieurfilter die al even in de auto zat.  Een vervuild interieurfilter kan voor minder goede ventilatie is in de auto zorgen. Bladeren die achtergebleven zijn in het filter kunnen door het rottingsproces vervelende geurtjes veroorzaken.

Tip: Om verstoppingen en vervelende geurtjes te voorkomen kun je het beste ieder jaar het interieurfilter vervangen. Zeker als je auto vaak in de buurt van bomen geparkeerd staat.

Een goed interieurfilter voorkomt namelijk dat het aircosysteem sneller verstopt raakt en reparatie kosten met zicht meebrengt. 

Zomerband vs Winterband

Hoe kun je nu het verschil zien tussen een zomer- en winterband? Bekijk eens de afbeelding rechts van deze tekst. Links is een zomerband en rechts is een winterband.

Een winterband herken je aan het grovere profiel. Door deze extra kleine groeven, ook wel lamellen genoemd, heb je een betere grip op de weg in de wintermaanden. Door de lamellen kan de band zich namelijk beter vast zetten op sneeuw & ijs. Daarnaast kan je een winterband ook vaak herkenen aan het sneeuwvlok symbool op de zijkant / wang van de band. Een zomerband is daarnaast in verhouding veel fijner en heeft vaak meerdere hoofdgroeven.

Waar winterbanden je de beste grip geven bij lage temperaturen en sneeuw, zijn zomerbanden geschikt tijdens de warmere maanden. We raden je aan om van april t/m september op zomerbanden te rijden en in de maanden oktober t/m maart te kiezen voor winterbanden.

Scroll naar boven