GELUK OP WIELEN AFLEVERING #9 CAROLIEN LATUPEIRISSA | VW TRANSPORTER | 2010 | 158.000 KM

30 april 2022

GEZIEN IN GELUK OP WIELEN AFLEVERING 9 – VW TRANSPORTER VAN CAROLIEN LATUPEIRISSA

 

PRAKTISCHE TIPS, ACTIES EN TOOLS VAN AFLEVERING 9 OP EEN RIJTJE

 

In de aflevering zijn weer diverse tips, tools en acties voorbij gekomen. Hieronder vind je hier een aantal van terug met bijbehorende links die handig kunnen zijn voor jou. Mocht je verder nog vragen hebben, mail ons dan op info@gelukopwielen.nl 

Auto zelfchecks

Door een aantal eenvoudige controles voor vertrek, verklein je de kans op autopech en onnodig brandstofverbruik. 

Carolien ging aan de slag met de Geluk Op Wielen Zelfcheck. Die vind je hier.

Maar ga vooral ook naar www.mijngarage.nl voor nog veel meer zelfchecks die handig zijn. Weet je niet hoe bijvoorbeeld de ruitenwissers, schokdempers, distributieriem of de bandenspanning controleert?  Mijngarage.nl heeft in een paar stappen een aantal handige zelfchecks voor je klaar staan.

Auto onderhoud

De bus van Carolien was wel toe aan een goede onderhoudsbeurt. In werkplaats hadden ze de handen vol aan de bus. Tijdens de proefrit branden er zelfs al een service lampje op de dashboard.

Je kan veel onnodig brandstofverbruik en kosten voor duurdere reparaties voorkomen als je tijdig vakkundig onderhoud aan je auto laat doen. Maar hoe weet je nu wanneer je auto toe is aan een onderhoudsbeurt? Bij moderne auto’s wordt met een lampje of symbool op het dashboard aangegeven dat je auto een onderhoudsbeurt nodig heeft. Ook kun je dit terugvinden in je onderhoudsboekje. Bij Profile sturen ze je  een reminder per mail, zodat je het nooit kunt vergeten. 

Elektrische auto: Aiways ​

De 100% elektrische Aiways krijgt Carolien als leenauto mee om te ervaren hoe dat voelt. Een droom die voor haar uitkomt.

Vanaf 2030 laat de Nederlandse overheid namelijk geen nieuwe auto’s meer op de weg toe die nog op benzine of diesel rijden.

Wil jij ook ervaren hoe 100% elektrisch rijden is en hoe zo’n Aiways rijdt? Boek dan een proefrit in bij een van de Profile vestigingen die dat aanbieden of rechtstreeks bij Aiways.

Vredestein vierseizoenen banden

In de werkplaats trof Henk bij de inspectie een spijker aan in één van de autobanden. Carolien reed dus gewoon rond met een lekke band. Ai…

Tijd voor nieuwe banden. Henk monteerde een nieuwe set Vredestein Comtrac 2 vierseizoenen banden met Alcar lichtmetalen wielen.

De banden zijn speciaal ontworpen voor zware bedrijfsvoertuigen. Daarnaast heeft deze band een duurzame rolweerstand, wat leidt tot minder brandstofverbruiken. Dus goed Carolien haar veiligheid maar ook goed voor haar portemonnee.

PHILIPS X-tremeVision Pro150

Goede verlichting op je auto is van groot belang. De meeste ongelukken gebeuren in het donker of bij slechte weersomstandigheden. Van koplampen tot aan remlicht, fijn als deze optimaal branden in de juiste omstandigheden. 

De lichtopbrengst bij de bus van Carolien is flink verbeterd. Bas monteerde de Philips X-tremeVision Pro150 verlichtingDeze autolamp levert maar liefst 150% helderder licht, een lichtstraal die tot 70 meter verder schijnt dan een standaard halogeen lamp. De heldere en krachtige lichtstraal geeft een groter contrast waardoor het rijden minder vermoeiend voor de ogen is. Hierdoor kan je veiliger en comfortabeler onderweg met beter zicht. Wie wil dat nu niet?!

Mocht jouw auto nog niet voorzien zijn van de beste autoverlichting, bekijk dan via onderstaande link welke verlichting voor jouw auto het meest geschikt is.

VALEO ruitenwissers​

Maar liefst 96% van de Nederlandse automobilisten vervangt de ruitenwissers te laat. Ongelooflijk! Zeker als je bedenkt dat de meeste ongelukken met slecht zicht onderweg te maken hebben. 

Goed werkende ruitenwissers zijn dan ook van cruciaal belang voor de verkeersveiligheid. Onze tip: vervang de  ruitenwissers één maal per jaar. De ruitenwissers van Carolien haar bus voelde hard en droog aan waardoor er strepen ontstaan tijdens het rijden. Bas voorzag de bus van Carolien van nieuwe Valeo kwaliteit ruitenwissers. Deze Valeo ruitenwisser heeft een slijtage indicator waardoor je duidelijk ziet als deze aan vervanging toe zijn.

Bekijk de herkenningspunten van versleten wissers in de video die Valeo maakte om dit duidelijk te maken.

Enne… zijn die van jou nog in orde? Anders raden we je van harte aan om voor Valeo ruitenwissers te kiezen. Die bevatten natuurrubber, hebben een hoge slijtvastheid en zijn kwalitatief gelijkwaardig aan de originele wissers van nieuwe auto’s!

MPM Stuurbekrachtigingsolie

Melanie ontdekte een olielekkage aan de stuurbekrachtiging van de bus. Uiteindelijk bleek de gehele stuurbekrachtigingspomp lek.

Bas verving de stuurbekrachtingspomp en het systeem werd gevuld met de synthetisch stuurbekrachtigingsolie van MPM. Met de nieuwe olie in het systeem zal de bus weer licht en soepel sturen.

Bumpers opknappen

Die grijze bumpers vond Sander echt niet meer kunnen dus tijd voor een finishing touch. Na het opknappen waren de bumpers echt niet meer van nieuwe te onderscheiden. Zelfs de deuken en beschadigen waren verdwenen.

Maar dit was niet het enige, Sander maakte de auto zowel van buiten als van buiten weer als nieuw. Je ziet het dus, je hoeft helemaal geen nieuwe auto te kopen om te shinen. Met minimale middelen kom je al een heel eind. Wil jij ook dat Sander voor jou in actie komt met al zijn slimmigheden? Wacht dan niet te lang want hij heeft het druk gekregen na de uitzendingen. 🙂  

"Stoplicht op rood, van het gas die poot"

In deze aflevering stond ook weer de rijtest op het programma. Immers, je kan wel tot 10% brandstof besparen met je rijstijl! Deze keer dook Carolien achter het stuur bij rijcoach Dorien en gingen ze een stukje rijden.

“Stoplicht op rood, van het gas die poot” Een vroegere reclame maar ook nu weer van toepassing bij dit stukje rijden. Het uit laten rollen van de auto in plaats van te moeten remmen voor het stoplicht scheelt veel brandstof en is wel zo relaxed. 

Bandenspanning

Wanneer heb jij voor het laatst de banden gecheckt? Bekijk hier hoe je dat doet. 

Maar liefst 60% van de auto’s rijdt rond met te lage bandenspanning. Ook Carolien reed met een te lage bandenspanning rond. Met gevolg dat je tot wel 150 euro onnodig uitgeeft aan brandstofkosten per auto per jaar. Op de juiste bandenspanning rijden is veiliger, goedkoper maar ook nog eens milieuvriendelijker. 

De experts hebben in de werkplaats  geconstateerd dat ook nog eens dat Carolien een spijker in haar band had. Ze reed dus gewoon rond met een lekke band.

De juiste bandenspanning voor je auto vind je vaak in het instructieboekje, tankklepje of deurstijl aan de bestuurderskant. Ook kun je altijd bij één van de Profile bij jou in de buurt langs gaan. Daar controleer ze de  banden en brengen ze gratis voor je op spanning

APK versus Onderhoud

Ook in deze aflevering komt het weer naar voren. Om een auto in topconditie te houden heeft hij meer nodig dan alleen een APK.  Er is een groot verschil tussen APK en onderhoud. Helaas is dat nog niet bij iedereen bekend. 

Een APK is een verplichte controle waarbij wordt gekeken of de auto nog voldoet aan de minimale wettelijke veiligheids- en milieu-eisen. Dat zegt echter nog niet alles over de betrouwbaarheid van de auto. Ook wijzigen dit jaar de APK eisen op dit vlak. Vanaf 1 juli 2022 was de bus van Carolien in deze conditie niet meer door de APK gekomen. Vanaf die datum moeten alle keuringsstations en APK bedrijven dieselpersonenauto’s en -bestelbussen controleren op een werkend roetfilter met deeltjesteller. Is dit niet het geval, dan wordt de auto/bus afgekeurd.

Bij onderhoud wordt er uitgebreider gekeken naar de auto. Bijvoorbeeld of een onderdeel nog eens 15.000 kilometer mee kan. Daarnaast is er aandacht voor onderdelen die helemaal niet aan bod komen bij een APK, zoals de distributieriem. In de aflevering zie je dan ook dat er nog veel meer mis is dan alleen de punten uit de APK.

APK bij Profile?  Combineer het met een grote onderhoudsbeurt, dan krijg je de APK zelfs gratis.

Motorolie

Zonder motorolie en zonder de juiste motorolie kan je auto enorm veel schade oplopen. De draaiende delen van de motor hebben de olie nodig maar ook heeft het een verkoelende functie. 

Tip: controleer het peil van je motorolie elke maand. Zorg dat de auto waterpas staat en de motor minstens 10 minuten uit is. Zorg ervoor dat er genoeg motorolie in het reservoir zit. Onze voorkeur is om hem op het maximum te hebben staan. Tussen maximum & minimum zit ongeveer een liter. Mocht je motor nu olie verbruiken, dan heb je een liter de tijd voordat je bij het onveilige minimum aankomt.

Jaarlijks de motorolie en het oliefilter vervangen is aan te raden en voorgeschreven door de fabrikant om het systeem goed te laten werken. 

Heb je nou geen idee welke olie je moet hebben? Kijk dan in het onderhoudsboekje van je auto, vraag het aan je garage of kijk op de site van een olieleverancier als MPM waar je op basis van je kenteken kan zien welke olie je nodig hebt. 

Goed zicht is alles!

Carolien werd tijdens de Geluk Op Wielen autocheck op de proef gesteld. Ze kwam voor verrassingen te staan toen ze haar auto checkte.

Zicht is natuurlijk belangrijk en zeker wanneer het mistig is. Moet je wel weten hoe je de mistlampen aanzet, he Carolien:-) Als je mistverlichting werkt met een draaiknop, dan draai je eerst de verlichting aan en daarna hoef je alleen de knop er nog uit te trekken. 

Naast verlichting zijn goed werkende ruitenwissers ook onmisbaar voor goed zicht onderweg. Ruitenwissers moet je ook om de zoveel tijd controleren maar hoe controleer je ze nu gemakkelijk?

Het kan soms lastig zijn om de ruitenwissers goed van de ruit af te krijgen zodat je het rubber kan te controleren. Een klein trucje hiervoor is om de ruitenwissers aan te zetten en halverwege de ruit het contact uit te zetten. Zo staan de ruitenwissers vrij en zijn ze gemakkelijk van de ruit af te trekken.

Meer auto onderdelen zelf controleren? Bekijk hier meer zelfchecks

Voorkom boetes

Laat uw auto op tijd keuren om veel ellende maar ook boetes te voorkomen

Voor de APK is er een strakke regelgeving met keuringseisen van kracht. Je riskeert een boete als de APK vervaldatum is verlopen en u op de openbare weg rijdt. Op tijd keuren is dus essentieel. Nogmaals, de keuring is een momentopname en zegt niet alles over de staat van uw auto. Regelmatig onderhoud uitvoeren is dan ook aan te raden, naast de verplichte keuring.

Via Mijngarage.nl kan je heel gemakkelijk een onderhoudsbeurt of een APK plannen bij een professionele garage bij jou in de buurt.

Roetfilter

Een auto kopen zonder aankoopkeuring is niet altijd slim als je er geen verstand van hebt. Zo was bij deze Transporter het roetfilter gelast, dat betekent niet veel goeds. In de garage is geconstateerd dat het roetfilter was leeg gehaald. Ai.. slecht voor het milieu en mag niet ondermeer gedaan worden!

Het roetfilter zit in het uitlaatsysteem. Door dit filter stromen de uitlaat. Roetdeeltjes worden dan opgevangen in ‘kamertjes’ van het filter. Wanneer het roetfilter is leeg gehaald worden de roetdeeltjes niet uit de uitlaatgassen gefilterd en komen terecht in de buitenlucht.

Mark Pecqueur laat op de Thomas More hogeschool zien hoe effectief een roetfilter is. Een barbecue stoot maar liefst 4x zoveel roetdeeltjes dan je dieselauto met goedwerkende roetfilter op de snelweg. Auto’s zonder roetfilter zijn nog eens veel slechter dan de barbecue. Zorg er dus voor dat je roetfilter goed werkt!

Uitlaatgassen​

De uitlaat van Carolien was zeer zeker aan vervanging toe. De volledige uitlaat zat vol met roestplekken en de buitenkant was al deels vergaan.  Bas monteerde voor de lekke uitlaat een compleet nieuwe uitlaat van ROMAX. 

Een lekkende uitlaat geeft veel herrie maar is ook nog eens erg slecht voor het milieu. Door de gaten in de uitlaat worden ze niet gefilterd door de katalysator en komen de uitlaatgassen vroegtijdig vrij. Dit is natuurlijk niet goed voor jou maar ook niet voor het het milieu, Dit was een van de redenen dat de bus van Carolien ook zo stonk.

Scroll naar top