GELUK OP WIELEN AFLEVERING #10 EDO OOSTING | VOLKSWAGEN POLO | 2005 |

07 mei 2022

GEZIEN IN GELUK OP WIELEN AFLEVERING 10 – VOLKSWAGEN POLO VAN EDO OOSTING

 

PRAKTISCHE TIPS, ACTIES EN TOOLS VAN AFLEVERING 10 OP EEN RIJTJE

 

In de aflevering zijn weer diverse tips, tools en acties voorbij gekomen. Hieronder vind je hier een aantal van terug met bijbehorende links die handig kunnen zijn voor jou. Mocht je verder nog vragen hebben, mail ons dan op info@gelukopwielen.nl 

Auto zelfchecks

Door een aantal eenvoudige controles voor vertrek, verklein je de kans op autopech en onnodig brandstofverbruik. 

Edo ging aan de slag met de Geluk Op Wielen Zelfcheck. Die vind je hier.

Maar ga vooral ook naar www.mijngarage.nl voor nog veel meer zelfchecks die handig zijn. Weet je niet hoe bijvoorbeeld de ruitenwissers, schokdempers, distributieriem of de bandenspanning controleert?  Mijngarage.nl heeft in een paar stappen een aantal handige zelfchecks voor je klaar staan.

Auto onderhoud

De auto van Edo was wel toe aan een goede onderhoudsbeurt. In werkplaats hadden ze de handen vol aan de auto. Tijdens de proefrit branden er zelfs al een service lampje op de dashboard en er bleek van alles aan de hand.

Je kan veel onnodig brandstofverbruik en kosten voor duurdere reparaties voorkomen als je tijdig vakkundig onderhoud aan je auto laat doen. Maar hoe weet je nu wanneer je auto toe is aan een onderhoudsbeurt? Bij moderne auto’s wordt met een lampje of symbool op het dashboard aangegeven dat je auto een onderhoudsbeurt nodig heeft. Ook kun je dit terugvinden in je onderhoudsboekje. Bij Profile sturen ze je  een reminder per mail, zodat je het nooit kunt vergeten. 

Elektrische auto: Aiways ​

De 100% elektrische Aiways krijgt Edo als leenauto mee om te ervaren hoe dat voelt. Een droom die voor haar uitkomt.

Vanaf 2030 laat de Nederlandse overheid namelijk geen nieuwe auto’s meer op de weg toe die nog op benzine of diesel rijden.

Wil jij ook ervaren hoe 100% elektrisch rijden is en hoe zo’n Aiways rijdt? Boek dan een proefrit in bij een van de Profile vestigingen die dat aanbieden of rechtstreeks bij Aiways.

Vredestein all-season banden

Tijdens de bandeninspectie merkte Henk op dat het profiel van de band aan de binnenkant was afgesleten. Grote kans dat dit een gevolg is van de speling op de draagarm. Tip van Henk, controleer daarom niet alleen het profiel aan de buitenkant maar draai ook even de band naar buiten om het profiel aan de binnenkant te checken.

Het versleten profiel was niet meer goed voor de veiligheid onderweg. Tijd voor nieuwe banden, All-seasonbanden! De monderne all-season band is afgestemd op wisselende weersomstandigheden en temperaturen gedurende het hele jaar. Om Edo het hele jaar veilig op de weg te houden monteert Henk een mooie stel nieuwe set Vredestein Quatrac 5 vierseizoenen banden.

PHILIPS X-tremeVision Pro150

Goede verlichting op je auto is van groot belang. De meeste ongelukken gebeuren in het donker of bij slechte weersomstandigheden. Van koplampen tot aan remlicht, fijn als deze optimaal branden in de juiste omstandigheden. 

De lichtopbrengst bij de auto van Edo is flink verbeterd. Bas monteerde de Philips X-tremeVision Pro150 verlichtingDeze autolamp levert maar liefst 150% helderder licht, een lichtstraal die tot 70 meter verder schijnt dan een standaard halogeen lamp. De heldere en krachtige lichtstraal geeft een groter contrast waardoor het rijden minder vermoeiend voor de ogen is. Hierdoor kan je veiliger en comfortabeler onderweg met beter zicht. Wie wil dat nu niet?!

Mocht jouw auto nog niet voorzien zijn van de beste autoverlichting, bekijk dan via onderstaande link welke verlichting voor jouw auto het meest geschikt is.

VALEO ruitenwissers​

Maar liefst 96% van de Nederlandse automobilisten vervangt de ruitenwissers te laat. Ongelooflijk! Zeker als je bedenkt dat de meeste ongelukken met slecht zicht onderweg te maken hebben. 

Goed werkende ruitenwissers zijn dan ook van cruciaal belang voor de verkeersveiligheid. Onze tip: vervang de  ruitenwissers één maal per jaar. Een ruitenwisser maakt gemiddeld 15000 wisbewegingen. Controleer ze daarom op tijd.

De ruitenwissers van Edo zijn auto trok niet helemaal schoon en bobbelde over de ruit.  Bas voorzag de auto van nieuwe Valeo kwaliteit ruitenwissers. Deze Valeo ruitenwisser heeft een slijtage indicator waardoor je duidelijk ziet als deze aan vervanging toe zijn.

Bekijk de herkenningspunten van versleten wissers in de video die Valeo maakte om dit duidelijk te maken.

Enne… zijn die van jou nog in orde? Anders raden we je van harte aan om voor Valeo ruitenwissers te kiezen. Die bevatten natuurrubber, hebben een hoge slijtvastheid en zijn kwalitatief gelijkwaardig aan de originele wissers van nieuwe auto’s!

MPM Motorolie

Zonder motorolie en zonder de juiste motorolie kan je auto enorm veel schade oplopen. De draaiende delen van de motor hebben de olie nodig maar ook heeft het een verkoelende functie. 

Tip: controleer het peil van je motorolie elke maand. Zorg dat de auto waterpas staat en de motor minstens 10 minuten uit is. Zorg ervoor dat er genoeg motorolie in het reservoir zit. Onze voorkeur is om hem op het maximum te hebben staan. Tussen maximum & minimum zit ongeveer een liter. Mocht je motor nu olie verbruiken, dan heb je een liter de tijd voordat je bij het onveilige minimum aankomt.

Jaarlijks de motorolie en het oliefilter vervangen is aan te raden en voorgeschreven door de fabrikant om het systeem goed te laten werken. 

Heb je nou geen idee welke olie je moet hebben? Kijk dan in het onderhoudsboekje van je auto, vraag het aan je garage of kijk op de site van een olieleverancier als MPM waar je op basis van je kenteken kan zien welke olie je nodig hebt. 

Lakbeschadiging

De autolak was er heftig aan toe. De volledige lak zat onder de dikke krassen. Dit gebeurt er dus als je je eigen auto te ijverig wast met bijv. een spons waar toch zandkorrels in terecht zijn gekomen!! Wist je dat je trouwens ook in heel veel gemeentes niet eens meer je auto op straat wassen.

Daarnaast ontdekte Sander ook nog een plekje waar vogelpoep in de lak is gebrand. Tip: Altijd zo snel mogelijk de vogelpoep van je auto afhalen. In vogelpoep zit namelijk veel zuren en ammonia die de lak van je auto vervelend aantasten. Sander zorgde ervoor dat de auto van Edo zijn glas weer terug kreeg. 

Maar dit was niet het enige, Sander maakte de auto zowel van buiten als van buiten weer als nieuw. Je ziet het dus, je hoeft helemaal geen nieuwe auto te kopen om te shinen. Met minimale middelen kom je al een heel eind. Wil jij ook dat Sander voor jou in actie komt met al zijn slimmigheden? Wacht dan niet te lang want hij heeft het druk gekregen na de uitzendingen. 🙂  

Afstand houden

In deze aflevering stond ook weer de rijtest op het programma. Immers, je kan wel tot 10% brandstof besparen met je rijstijl! Fijn voor je portemonnee en fijn voor het milieu. Deze keer dook Edo achter het stuur bij rijcoach Dorien en gingen ze een stukje rijden.

Edo wist het in deze aflevering nog wel, de juiste stuurhouding. Twee handen aan het stuur op kwart voor 3. Zithouding is erg belangrijk voor het overzicht en concentratie. Maar houdt ook genoeg afstand van je voorganger. Dit voorkomt schade en gaat je auto langer mee. 

In deze aflevering kon het uitrollen van de auto ook niet ontbreken. Het uit laten rollen van de auto in plaats van te moeten remmen voor het stoplicht scheelt veel brandstof en is wel zo relaxed. 

Bandenspanning

Wanneer heb jij voor het laatst de banden gecheckt? Bekijk hier hoe je dat doet. 

Veel van de auto’s rijdt rond met een verkeerde bandenspanning. Met gevolg dat je onnodig geld uitgeeft aan brandstofkosten per auto per jaar. Op de juiste bandenspanning rijden is veiliger, goedkoper maar ook nog eens milieuvriendelijker. 

In deze aflevering kwamen we geen te lage bandenspanning tegen maar te hoge bandenspanning.  Op het moment dat je bandenspanning te hoog is gaat je band eigenlijk in een puntje staan, waardoor alleen het middelste gedeelte van je band wegslijt en niet het gehele vlak. Bovendien heb je ook minder grip dus gewoon de voorgeschreven bandenspanning gebruiken.

Wat is de juiste bandenspanning voor jouw auto? De juiste bandenspanning voor je auto vind je vaak in het instructieboekje, tankklepje of deurstijl aan de bestuurderskant. Ook kun je altijd bij één van de Profile bij jou in de buurt langs gaan. Daar controleer ze de  banden en brengen ze gratis voor je op spanning.

APK versus Onderhoud

Ook in deze aflevering komt het weer naar voren. Om een auto in topconditie te houden heeft hij meer nodig dan alleen een APK.  Er is een groot verschil tussen APK en onderhoud. Helaas is dat nog niet bij iedereen bekend. 

Een APK is een verplichte controle waarbij wordt gekeken of de auto nog voldoet aan de minimale wettelijke veiligheids- en milieu-eisen. Dat zegt echter nog niet alles over de betrouwbaarheid van de auto. Ook wijzigen dit jaar de APK eisen op dit vlak.

Bij onderhoud wordt er uitgebreider gekeken naar de auto. Bijvoorbeeld of een onderdeel nog eens 15.000 kilometer mee kan. Daarnaast is er aandacht voor onderdelen die helemaal niet aan bod komen bij een APK, zoals de distributieriem. In de aflevering zie je dan ook dat er nog veel meer mis is dan alleen de punten uit de APK.

APK bij Profile?  Combineer het met een grote onderhoudsbeurt, dan krijg je de APK zelfs gratis.

ACCU

OohOhh de accu in de auto van Edo was niet meer een topconditie. De accu had een prestatie verlies van maar liefst 20%. Gelukkig installeert Melanie een nieuwe accu.

 Je zou s’ochtends maar willen weg rijden en de auto start niet, dan is een goed werkend en accu toch wel een must. Vooral met temperatuurschommelingen kan een slechte accu voor problemen zorgen. 

Tip van Mark Pecqueur: Mocht je nu je buurman of buurvrouw willen helpen met zijn/haar lege accu in de auto doormiddel van startkabels. Sluit eerst de plus pol aan en hierna de min pol dit voorkomt kortsluiting. Na het aansluiten van de startkabels is het erg belangrijk dat je jouw eigen auto niet start! Doe je dit wel, dan loop je de kans dat wanneer je ook de buurvouw haar auto start jouw auto stilvalt en jij blijft zitten met elektronische schade aan je auto. Dit doordat de spanning te snel en te hoog stijgt.

Europees bandenlabel​

Wist jij dat banden ook een label hebben net zoals je wasmachine? Bij banden heet dit het bandenlabel. Het label toont het brandstofverbruik, de veiligheid en de geluidsproductie van de band. Ben je bij het aanschaffen van een nieuwe band benieuwd naar de prestatie, vraag er naar bij jouw garage.

Kleine onderhoudsinspectie

Tijdens een kleine onderhoudsinspectie wordt uw auto gecontroleerd op de belangrijkste punten van het voertuig. Om te zorgen dat uw auto optimaal blijft presteren, kijken de specialisten uiterst goed naar uw banden, motor, verlichting en andere belangrijke systemen. Door op tijd een kleine onderhoudsinspectie uit te laten voeren, weet u precies hoe ‘gezond’ uw auto is. Op deze manier ziet u grote reparaties vooraf aankomen. Vaak kunt u ze zelfs voorkomen door een kleine onderhoudsinspectie uit te voeren. Afhankelijk van de staat van uw auto en de frequentie waarop u onderhoud laat uitvoeren, kunt u naast de kleine beurt ook kiezen voor een grote inspectie.

Kleine VS Grote onderhoudsbeurt

De auto van Edo had volgens het boekje in de auto voor het laatst een onderhoudsbeurt in 2017 gehad. Dit is toch wel een een behoorlijk lange tijd. 

Mocht je geen recente onderhoudshistorie terug kunnen vinden van je auto terug, dan is het zeker verstandig een grote onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Maar waarom nu een grote onderhoudsbeurt en geen kleine?

Bas legde het in deze aflevering uit. Een grote onderhoudsbeurt wordt de volledige auto gecontroleerd, wielophanging, remmen, uitlaat maar ook olie filters vervangen. Bij een kleine onderhoudsbeurt controleert de garage echt de directe veiligheidspunten.  

Door goed onderhoud aan de auto te laten uitvoeren, voorkom je dure reparaties en rijd je veilig en milieu vriendelijk op de weg. 

Benieuwd naar naar alle controle punten van een kleine en grote onderhoudsbeurt, bekijk ze hieronder.

Brandstofsysteem reinigen

Door uw brandstofsysteem jaarlijks volledig te laten reinigen, kan de motor efficienter werken. Deze brandstofreinigers verwijderen neerslagen (vernis, carbon resten etc.) in en rond het injectiesysteem, de injectoren, de verbrandingskamer en kleppen. 

Uitlijnen

Henk heeft in deze aflevering de auto van Edo uitgelijnd. Uitlijnen heeft betrekking op de wielstand. De positie van het wiel wordt optiemaal afgesteld waardoor je in een mooi recht spoor rijdt zonder dat je continue hoeft bij te sturen. De banden van Edo staan dus weer in perfecte rechte stand en geen extra slijtage meer aan de binnenkant van de banden.

Uitlijnen is super belangrijk voor een optimale wegligging en een gelijkmatige bandenslijtage. 

Meer weten over uitlijnen? Bekijk onderstaande linkjes

Distributieriem vervangen

De distributie riem in de auto ging al 17 jaar mee, toch adviseerde Bas om deze te vervangen. Wanneer de distributie riem knapt brengt het grote schade aan de motor met zich mee. Hoe ouder de riem hoe groter de kans wordt. EN.. dat willen we natuurlijk niet!

De distributie riem vervangen is een grote klus en een dure reparatie. Niet omdat de onderdelen zo duur zijn maar omdat er veel sleutel uren in deze klus gaan. De distributie riem namelijk goed verstopt tussen kapjes, steuntjes en de multiriem.

Scroll naar top