GELUK OP WIELEN AFLEVERING #11 CARMEN HEEREBOUT | SKODA FABIA | 2006 | KM: 190.000
14 mei 2022
GEZIEN IN GELUK OP WIELEN AFLEVERING 11 – SKODA FABIA VAN CARMEN HEEREBOUT
Â
PRAKTISCHE TIPS, ACTIES EN TOOLS VAN AFLEVERING 11 OP EEN RIJTJE
In de aflevering zijn weer diverse tips, tools en acties voorbij gekomen. Hieronder vind je hier een aantal van terug met bijbehorende links die handig kunnen zijn voor jou. Mocht je verder nog vragen hebben, mail ons dan op info@gelukopwielen.nlÂ
Auto zelfchecks
Door een aantal eenvoudige controles voor vertrek, verklein je de kans op autopech en onnodig brandstofverbruik.Â
Carmen ging aan de slag met de Geluk Op Wielen Zelfcheck. Die vind je hier.
Maar ga vooral ook naar www.mijngarage.nl voor nog veel meer zelfchecks die handig zijn. Weet je niet hoe bijvoorbeeld de ruitenwissers, schokdempers, distributieriem of de bandenspanning controleert? Mijngarage.nl heeft in een paar stappen een aantal handige zelfchecks voor je klaar staan.
Auto onderhoud
De auto van Carmen was wel toe aan een goede onderhoudsbeurt. In de werkplaats hadden ze de handen vol aan de auto.
Je kan veel onnodig brandstofverbruik en kosten voor duurdere reparaties voorkomen als je tijdig vakkundig onderhoud aan je auto laat doen. Maar hoe weet je nu wanneer je auto toe is aan een onderhoudsbeurt? Bij moderne auto’s wordt met een lampje of symbool op het dashboard aangegeven dat je auto een onderhoudsbeurt nodig heeft. Ook kun je dit terugvinden in je onderhoudsboekje. Bij Profile sturen ze je een reminder per mail, zodat je het nooit kunt vergeten.Â
Elektrische auto: Aiways ​
De 100% elektrische Aiways krijgt Carmen als leenauto mee om te ervaren hoe dat voelt.
Vanaf 2030 laat de Nederlandse overheid namelijk geen nieuwe auto’s meer op de weg toe die nog op benzine of diesel rijden.
Wil jij ook ervaren hoe 100% elektrisch rijden is en hoe zo’n Aiways rijdt? Boek dan een proefrit in bij een van de Profile vestigingen die dat aanbieden of rechtstreeks bij Aiways.
Vredestein zomerbanden
Tijdens de bandencontrole merkten Henk en Melanie snel op dat er twee verschillende soorten banden onder de auto gemonteerd zaten, 4 seizoenen banden voor en zomerbanden achter. Bij de aanschaf van nieuw banden kiest men er regelmatig voor om slechts twee banden te vervangen omdat dit simpel weg goedkoper is maar zeker niet verstandig om te doen!
De auto heeft voor met 4-seizoenen banden meer grip dan achter met zomerbanden onder natte & gladde omstandigheden. Hierdoor bestaat de kans dat de auto uitbreekt en je als bestuurder de totale controle over je auto verliest. Dit wil je natuurlijk niet.
Carmen rijdt veel met haar auto vandaar dat Henk adviseert om in de zomer op zomerbanden te rijden en in de winter te wisselen naar winterbanden. Onder de auto van Carmen monteerde Henk vier nieuwe Vredestein Sportac 5 zomerbanden zodat de auto rondom veilig op gelijke banden staat.
Wees verstandig bij de aanschaf van je nieuwe autobanden 🙂
PHILIPS X-tremeVision Pro150
Goede verlichting op je auto is van groot belang. De meeste ongelukken gebeuren in het donker of bij slechte weersomstandigheden. Van koplampen tot aan remlicht, fijn als deze optimaal branden in de juiste omstandigheden. In deze aflevering neemt Gwen een kijkje in het productie proces van de Philips lampen en ziet het verbluffende resultaat met haar eigen ogen.
Qua slecht zicht vanuit de auto van Carmen is er dus zeker winst te behalen door de Philips X-tremeVision Pro150 verlichting lampen te monteren. Deze autolampen leveren maar liefst 150% helderder licht, een lichtstraal die tot 70 meter verder schijnt dan een standaard halogeen lamp. De heldere en krachtige lichtstraal geeft een groter contrast waardoor het rijden minder vermoeiend voor de ogen is. Hierdoor kan je veiliger en comfortabeler onderweg met beter zicht. Wie wil dat nu niet?!
Mocht jouw auto nog niet voorzien zijn van de beste autoverlichting, bekijk dan via onderstaande link welke verlichting voor jouw auto het meest geschikt is.
VALEO ruitenwissers​
Maar liefst 96% van de Nederlandse automobilisten vervangt de ruitenwissers te laat. Ongelooflijk! Zeker als je bedenkt dat de meeste ongelukken met slecht zicht onderweg te maken hebben.Â
Goed werkende ruitenwissers zijn dan ook van cruciaal belang voor de verkeersveiligheid. Onze tip: vervang de ruitenwissers één maal per jaar. Een ruitenwisser maakt gemiddeld 15000 wisbewegingen. Controleer ze daarom op tijd.
De ruitenwissers van Carmen haar auto zorgden niet meer voor een optimaal wisresultaat en trokken strepen op de ruit. Melanie voorzag de auto van nieuwe Valeo kwaliteit ruitenwissers. Deze Valeo ruitenwisser heeft een slijtage indicator waardoor je duidelijk ziet als deze aan vervanging toe zijn.
Bekijk de herkenningspunten van versleten wissers in de video die Valeo maakte om dit duidelijk te maken.
Enne… zijn die van jou nog in orde? Anders raden we je van harte aan om voor Valeo ruitenwissers te kiezen. Die bevatten natuurrubber, hebben een hoge slijtvastheid en zijn kwalitatief gelijkwaardig aan de originele wissers van nieuwe auto’s!n
MPM Motorolie
Zonder motorolie en zonder de juiste motorolie kan je auto enorm veel schade oplopen. De draaiende delen van de motor hebben de olie nodig maar ook heeft het een verkoelende functie.Â
Tip: controleer het peil van je motorolie elke maand. Zorg dat de auto waterpas staat en de motor minstens 10 minuten uit is. Zorg ervoor dat er genoeg motorolie in het reservoir zit. Onze voorkeur is om hem op het maximum te hebben staan. Tussen maximum & minimum zit ongeveer een liter. Mocht je motor nu olie verbruiken, dan heb je een liter de tijd voordat je bij het onveilige minimum aankomt.
Jaarlijks de motorolie en het oliefilter vervangen is aan te raden en voorgeschreven door de fabrikant om het systeem goed te laten werken.Â
Heb je nou geen idee welke olie je moet hebben? Kijk dan in het onderhoudsboekje van je auto, vraag het aan je garage of kijk op de site van een olieleverancier als MPM waar je op basis van je kenteken kan zien welke olie je nodig hebt.Â
Poetsen 2.0
Deze auto kon wel een opknapbeurt gebruiken. De koplampen waren helemaal geel geworden. De lampen werden geschuurd en gepolijst, zo werd het glas weer helder. Op deze manier komt er meer licht door heen en heeft Carmen meer zicht op de weg. Als de koplampen te geel zijn is de licht opbrengst te laag en komt de auto niet meer door de APK.
Van koplampen, vieze ruiten tot aan lakschade Sander was er maar druk mee. Maar dit was nog niet het enige, Sander maakte de auto zowel van buiten als van buiten weer als nieuw.
 Je ziet het dus, je hoeft helemaal geen nieuwe auto te kopen om te shinen. Met minimale middelen kom je al een heel eind. Wil jij ook dat Sander voor jou in actie komt met al zijn slimmigheden? Wacht dan niet te lang want hij heeft het druk gekregen na de uitzendingen:-) Â
De Rijtest
In deze aflevering stond ook weer de rijtest op het programma. Immers, je kan wel tot 10% brandstof besparen met je rijstijl! Fijn voor je portemonnee en fijn voor het milieu. Deze keer dook Carmen achter het stuur bij rijcoach Dorien en gingen ze een stukje rijden.
In deze aflevering kon het uitrollen van de auto niet ontbreken. Het uit laten rollen van de auto in plaats van te moeten remmen voor het stoplicht of rotonde scheelt veel brandstof en is wel zo relaxed. Helemaal relaxed is om waar het kan de cruise control te gebruiken. Ook de auto zelf geeft aan wat de gunstigste versnelling is voor het brandstof verbruik. Dus houdt die boordcomputer goed in de gate en bespaar.
Bandenspanning
Wanneer heb jij voor het laatst de banden gecheckt? Bekijk hier hoe je dat doet.Â
Veel van de auto’s rijden rond met een verkeerde bandenspanning. Met als gevolg dat je onnodig geld uitgeeft aan brandstofkosten per auto per jaar. Met de juiste bandenspanning rijden is veiliger, goedkoper maar ook nog eens milieuvriendelijker.Â
In deze aflevering kwamen we voor de verandering geen te lage bandenspanning tegen maar juist een te hoge bandenspanning. Op het moment dat je bandenspanning te hoog is gaat je band eigenlijk in een puntje staan, waardoor alleen het middelste gedeelte van je band wegslijt en niet het gehele vlak. Bovendien heb je ook minder grip dus gewoon de voorgeschreven bandenspanning gebruiken.
Wat is de juiste bandenspanning voor jouw auto?Â
De juiste bandenspanning voor je auto vind je vaak in het instructieboekje, tankklepje of deurstijl aan de bestuurderskant. Ook kun je altijd bij één van de Profile bij jou in de buurt langs gaan. Daar controleren ze de banden en brengen ze deze gratis voor je op spanning.
Reservewiel
Carmen dacht dat ze geen reservewiel had, maar dit heeft Melanie natuurlijk gecheckt. In de achterbak van de auto vond Melanie wel degelijk een reserve wiel, wel één van bijna 17 jaar oud. Die heeft er een lange tijd in gelegen en ook nog eens op een spanning van 1 bar.
Tja daar kom je niet ver mee. Henk heeft een van de bestaande banden als reserveband klaar gemaakt. Nu kom je tenminste thuis als je een lekke band hebt.
Weet jij eigenlijk wel of je een reservewiel in jouw auto hebt en staat hij nog op de juiste spanning?Â
Kleine onderhoudsinspectie
Tijdens een kleine onderhoudsinspectie wordt je auto gecontroleerd op de belangrijkste punten van het voertuig. Om te zorgen dat je auto optimaal blijft presteren, kijken de specialisten uiterst goed naar je banden, motor, verlichting en andere belangrijke systemen. Door op tijd een kleine onderhoudsinspectie uit te laten voeren, weet je precies hoe ‘gezond’ je auto is. Op deze manier zie je grote reparaties tijdig  aankomen. Vaak kan je ze zelfs voorkomen door een kleine onderhoudsinspectie uit te voeren. Afhankelijk van de staat van je auto en de frequentie waarop je onderhoud laat uitvoeren, kan je naast de kleine beurt ook kiezen voor een grote inspectie.
Europees bandenlabel​
Wist jij dat banden ook een label hebben net zoals je wasmachine? Bij banden heet dit het bandenlabel. Het label toont de brandstofefficiency, de grip op nat wegdek en het afrolgeluid van de band. Ben je bij het aanschaffen van een nieuwe band benieuwd naar de prestatie, vraag er naar bij jouw garage.
Verlichting
Carmen heeft meer verlichting op haar auto dan ze zelf denkt, alleen hoe zet je ze aan?
Tijdens de zelfcheck dacht Carmen dat ze bepaalde verlichting niet had of niet deed maar dit was een kwestie van aan de juiste knopjes draaien. Melanie hielp haar natuurlijk weer verder op weg met een aantal handige trucjes.
Tip 1: Om het grote licht en het dimlicht aan te zetten, dient auto op contact te staan.
Tip 2: Mistverlichting, door het verlichtingsknopje één keer uittrekken gaat de mistlamp voor aan. En als je hem nog een stukje uittrekt gaat de mistlamp achter aan.
Uitlijnen
Henk heeft in deze aflevering de auto van Carmen uitgelijnd. Uitlijnen heeft betrekking op de wielstand. De positie van het wiel wordt optiemaal afgesteld waardoor je in een mooi recht spoor rijdt zonder dat je continue hoeft bij te sturen. De banden van Carmen staan dus weer in perfecte stand.
Uitlijnen is super belangrijk voor een optimale wegligging en een gelijkmatige bandenslijtage.Â
Meer weten over uitlijnen? Bekijk onderstaande linkjes
Airco
Wist jij dat? Ook een goed werkende airco zorgt voor beter zicht. Maar hoe dan?
Als het buiten een beetje vochtig is of hard regent kom het vocht ook in de auto terecht en dat kan met wazem aan de binnenkant van je ruit zitten. Als je airco dan niet goed werkt gaat het ook zeker niet goed helpen voor het zicht. Met de airco kun je namelijk het vocht laten opdrogen waardoor een beslagen ruit snel verleden tijd is.
Mocht je airco niet meer goed werken of stinken is onderhoud mogelijk geen overbodige luxe. Zo kom je veilig de winter en zomer door met je airco.
Goed zicht, niet alleen door goed licht
Goede verlichting is uiteraard belangrijk. Als een lampje niet meer functioneert dient deze te vervangen worden. Maar ook goed door je ruiten kunnen kijken is van belang. Klapperende ruitenwissers met blijvende druppels of strepen als gevolg? Dan is het tijd voor nieuwe wissers waardoor je weer goed zicht op de weg kunt houden. En vergeet de achterwisser natuurlijk niet.
Koelvloeistof
Koelvloeistof lekkage, dat is niet best. Onvoldoende koelvloeistof in het reservoir kan toch best wel gevaarlijk, want dan bestaat het gevaar dat de motor onvoldoende gekoeld kan worden. Hierdoor is er gevaar op oververhitting van de motor met het risico op veel duurdere gevolg reparaties. Bas verhielp de lekkage en ververste de koelvloeistof.
Controleer daarom maandelijks het niveau van de koelvloeistof. Doe dit wel bij een afgekoelde motor!