GELUK OP WIELEN AFLEVERING #12 MAURICE | TOYOTA AURIS HYBRIDE | 2014 | KM: 123.500

21 mei 2022

GEZIEN IN GELUK OP WIELEN AFLEVERING 12 –  TOYOTA AURIS HYBRIDE VAN MAURICE GOSSELAAR

 

PRAKTISCHE TIPS, ACTIES EN TOOLS VAN AFLEVERING 12 OP EEN RIJTJE

 

In de aflevering zijn weer diverse tips, tools en acties voorbij gekomen. Hieronder vind je hier een aantal van terug met bijbehorende links die handig kunnen zijn voor jou. Mocht je verder nog vragen hebben, mail ons dan op info@gelukopwielen.nl 

Auto zelfchecks

Door een aantal eenvoudige controles voor vertrek, verklein je de kans op autopech en onnodig brandstofverbruik. 

Maurice & Kim ging aan de slag met de Geluk Op Wielen Zelfcheck. Die vind je hier.

Maar ga vooral ook naar www.mijngarage.nl voor nog veel meer zelfchecks die handig zijn. Weet je niet hoe bijvoorbeeld de ruitenwissers, schokdempers, distributieriem of de bandenspanning controleert?  Mijngarage.nl heeft in een paar stappen een aantal handige zelfchecks voor je klaar staan.

Auto onderhoud

Je kan veel onnodig brandstofverbruik en kosten voor duurdere reparaties voorkomen als je tijdig vakkundig onderhoud aan je auto laat doen. Maar hoe weet je nu wanneer je auto toe is aan een onderhoudsbeurt? Bij moderne auto’s wordt met een lampje of symbool op het dashboard aangegeven dat je auto een onderhoudsbeurt nodig heeft. Ook kun je dit terugvinden in je onderhoudsboekje. Bij Profile sturen ze je een reminder per mail, zodat je het nooit kunt vergeten. 

Elektrische auto: Aiways ​

De 100% elektrische Aiways krijgt Maurice als leenauto mee om te ervaren hoe dat voelt.

Vanaf 2030 laat de Nederlandse overheid namelijk geen nieuwe auto’s meer op de weg toe die nog op benzine of diesel rijden.

Wil jij ook ervaren hoe 100% elektrisch rijden is en hoe zo’n Aiways rijdt? Boek dan een proefrit in bij een van de Profile vestigingen die dat aanbieden of rechtstreeks bij Aiways.

Vredestein all-season banden

Maurice rijdt met zijn ‘Waggie’ heel wat postkantoren af om pakjes op te halen en te bezorgen. Daarom zorgden wij ervoor dat alles tip top in orde is voor de veiligheid. Allereerst natuurlijk de banden, het enige contact van de auto met de weg. De banden moeten van goede kwaliteit zijn om snel te kunnen reageren in noodsituaties. Die paar seconden kunnen het verschil maken. Henk verving de banden voor een mooi stel nieuwe Vredestein Quatrac all-seasonbanden om overal veilig te kunnen arriveren.

Een all-seasonband is een combinatie van de eigenschappen van zomerbanden en winterbanden en is specifiek ontworpen om optimaal te presteren onder de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Dit type band biedt ’s winters meer grip dan zomerbanden en in de zomer meer grip dan winterbanden. Daarmee zijn all-seasonbanden ideaal in gebieden met wisselvallig weer, zonder langdurige periodes van extreme kou of zeer hoge temperaturen. Zoals in Nederland dus.

Het voordeel van all-seasonbanden is dat je tijdens de wisselperiode nooit je banden hoeft te wisselen waarbij je in de meeste weersomstandigheden toch verzekerd bent van het juiste schoeisel.

PHILIPS X-tremeVision Pro150

Goede verlichting op je auto is van groot belang. De meeste ongelukken gebeuren in het donker of bij slechte weersomstandigheden. Van koplampen tot aan remlicht, fijn als deze optimaal branden in de juiste omstandigheden. 

De lichtopbrengst bij de auto van Maurice is flink verbeterd. Een veel beter zicht dus op de weg.  Bas monteerde de Philips X-tremeVision Pro150 verlichting. Deze autolamp levert maar liefst 150% helderder licht, een lichtstraal die tot 70 meter verder schijnt dan een standaard halogeen lamp. De heldere en krachtige lichtstraal geeft een groter contrast waardoor het rijden minder vermoeiend voor de ogen is. Hierdoor kan je veiliger en comfortabeler onderweg met beter zicht. Wie wil dat nu niet?!

Mocht jouw auto nog niet voorzien zijn van de beste autoverlichting, bekijk dan via onderstaande link welke verlichting voor jouw auto het meest geschikt is.

VALEO ruitenwissers​

Maar liefst 96% van de Nederlandse automobilisten vervangt de ruitenwissers te laat. Ongelooflijk! Zeker als je bedenkt dat de meeste ongelukken met slecht zicht onderweg te maken hebben. 

Goed werkende ruitenwissers zijn dan ook van cruciaal belang voor de verkeersveiligheid. Onze tip: vervang de  ruitenwissers één maal per jaar. Een ruitenwisser maakt gemiddeld 15000 wisbewegingen. Controleer ze daarom op tijd.

Maurice dacht dat zijn ruitenwissers nog goed waren, maar nee hoor dit was geen optimaal wisresultaat! Er trokken strepen op de ruit en zorgde voor minder zicht op de weg. Bas voorzag de auto van nieuwe Valeo kwaliteit ruitenwissers. Deze Valeo ruitenwisser heeft een slijtage indicator waardoor je duidelijk ziet als deze aan vervanging toe zijn.

Bekijk de herkenningspunten van versleten wissers in de video die Valeo maakte om dit duidelijk te maken.

Enne… hoe is het met jouw wissers? Anders raden we je van harte aan om voor Valeo ruitenwissers te kiezen. Die bevatten natuurrubber, hebben een hoge slijtvastheid en zijn kwalitatief gelijkwaardig aan de originele wissers van nieuwe auto’s!n

MPM Motorolie

Zonder motorolie en zonder de juiste motorolie kan je auto enorm veel schade oplopen. De draaiende delen van de motor hebben de olie nodig maar ook heeft het een verkoelende functie. 

Tip: controleer het peil van je motorolie elke maand. Zorg dat de auto waterpas staat en de motor minstens 10 minuten uit is. Zorg ervoor dat er genoeg motorolie in het reservoir zit. Onze voorkeur is om hem op het maximum te hebben staan. Tussen maximum & minimum zit ongeveer een liter. Mocht je motor nu olie verbruiken, dan heb je een liter de tijd voordat je bij het onveilige minimum aankomt.

Jaarlijks de motorolie en het oliefilter vervangen is aan te raden en voorgeschreven door de fabrikant om het systeem goed te laten werken. Bij vrijwel alle hybride auto’s dient motorolie elke 15.000 km ververst te worden.

Heb je nou geen idee welke olie je moet hebben? Kijk dan in het onderhoudsboekje van je auto, vraag het aan je garage of kijk op de site van een olieleverancier als MPM waar je op basis van je kenteken kan zien welke olie je nodig hebt.  

Poetsen 2.0

In deze aflevering is te zien dat Sander Koot de  velgen van ‘Waggie’ grondig onder handen neemt. De velgen waren helemaal zwart van de remstof en wanneer dit te lang blijft zitten, brandt dat in in het lakwerk van de velg. Door het wondermiddel van Sander blinken de velgen weer.

Verder maakte Sander de auto  zowel van buiten als van buiten weer als nieuw.  Je hoeft helemaal geen nieuwe auto te kopen om te shinen. Met minimale middelen kom je al een heel eind. Wil jij ook dat Sander voor jou in actie komt met al zijn slimmigheden? Wacht dan niet te lang want hij gaat het vast druk krijgen na de uitzendingen. 🙂  

 

De Rijtest

In deze aflevering stond ook weer de rijtest op het programma. Immers, je kan wel tot 10% brandstof besparen met je rijstijl! Fijn voor je portemonnee en fijn voor het milieu. Deze keer dook Maurice achter het stuur bij rijcoach Dorien en gingen ze een stukje rijden.

In deze aflevering kon het uitrollen van de auto voor een stoplicht of rotonde niet ontbreken. Het scheelt veel brandstof en is wel zo relaxed. Maar Maurice mocht deze keer ook wel door rijden, niet jagen maar lekker je voet op het gas en doorschakelen.  Doorstroming blijft belangrijk op de weg.

Bandenspanning

Wanneer heb jij voor het laatst de banden gecheckt? Bekijk hier hoe je dat doet. De banden van ‘Waggie’ konden ook wel wat lucht gebruiken.

Maar liefst 60% van de auto’s rijdt rond met te lage bandenspanning. Met gevolg dat je tot wel 150 euro onnodig uitgeeft aan brandstofkosten per auto per jaar. Op de juiste bandenspanning rijden is veiliger, goedkoper maar ook nog eens milieuvriendelijker.  Het schilt zelfs ook nog in bandenkosten omdat je banden minder snel slijten. In de aflevering zie je hoeveel het scheelt als je op de juiste bandenspanning rijdt.

De juiste bandenspanning voor je auto vind je vaak in het instructieboekje, tankklepje of deurstijl aan de bestuurderskant.

Ook kun je altijd bij één van de Profile bij jou in de buurt langs gaan. Daar controleer ze de  banden en brengen ze gratis voor je op spanning

Interieurfilter

Kim was tijdens de autocheck erg oplettend met de bladeren onder de motorkap. De bladeren kunnen namelijk uiteindelijk in het interieurfilter komen wat een verstopping of nare geurtjes kan veroorzaken. Dat wil je niet, dus haal de bladeren goed weg Kim. 🙂

Een intereurfilter draagt bij aan de frisse lucht in de auto. Een goed werkend interieurfilter houdt namelijk stof, vuil & pollen buiten de auto. Zoals je zag in de aflevering was het filter uit de auto van Resy wel aan vervanging toe. 

Een interieurfilter dient globaal om de 2 jaar of 30.000 km vervangen te worden. Mocht jouw auto slecht ontwazeme of komt er stinkende lucht uit de airco? Mogelijk tijd om je airco & interieurfilter te laten controleren.

Batterij nog in orde?

In de werkplaats krijgen ze vaak de vraag hoe het met de batterij van de auto gesteld staat.  Bij een aanschaf van een tweedehands auto is het belangrijk dat je weet dat de batterij in orde is. En batterij in orde betekend ‘State of Health’, de gezondheidstoestand van de batterij meer dan 80 % is. Een slechte accu moeten vervangen is een grote uitgaven.

Het advies van Bas is om de accu van de tweedehands auto voor aankoop uit te laten lezen bij een erkende garage.

Brandstofsysteem reinigen

Ook al is de ‘Waggie’ van Maurice een hybride, ook daarvoor is het belangrijk dat de tank mooi schoon blijft van schimmels en bacteriën. Door het brandstofsysteem jaarlijks volledig te laten reinigen, kan de motor efficiënter werken.  Deze brandstofreinigers verwijderen neerslagen (vernis, carbon resten etc.) in en rond het injectiesysteem, de injectoren, de verbrandingskamer en kleppen. 

Balanceren

Banden balanceren, ja wanneer doe je dat nu precies? Onze bandenexpert legde het in deze aflevering haarfijn uit.  Balanceren voert men uit wanneer er een trillingsprobleem in de auto wordt geconstateerd of wanneer er nieuwe banden op de wielen zijn gemonteerd. Bij Maurice werden nieuwe all-season banden gemonteerd. DUSS tijd om de banden goed te balanceren.

Met balanceren verhelpt of voorkomt onbalans in de wielen tijdens het rijden. Het onbalans wordt verholpen door gewichtjes te plaatsen op de plekken waar eigenlijk geen evenwicht is in de band.

Meer weten over balanceren, bekijk het hieronder.

Hybride

Wist jij dat je niet zo maar aan hybride auto’s mag werken. Bij een Profile garage mag een monteur pas aan zo’n auto sleutelen als dit veilig en verantwoord kan. Vandaar dat de monteurs van Profile een speciale opleidingen, apparatuur & gereedschap hebben om aan elektrisch en hybride voertuigen te mogen werken. Zo werken er vakkundige mensen aan jouw ‘Geluk Op Wielen’. Plan jouw afspraak via onderstaande butt

Bandenprofiel

De meting van de profieldiepte was niet helemaal goed gegaan, 10 cm profiel is wel heel veel. Om op de juiste manier de profieldiepte te meten, meet je de diepte van de hoofdgroeven van de band.

Het wettelijke minimum profieldiepte een autoband is  1,6 mm. Het advies is om je banden bij 2 mm of minder profieldiepte te vervangen om genoeg grip te houden op de weg. Bij winterbanden is het advies om ze te vervangen bij minder dan 4mm profieldiepte.

Ook elektrische en hybride voertuigen vereisen in bepaalde situaties speciale banden. Vanwege het gewicht en vermogen van de auto’s, slijten ze namelijk sneller. Zorg er daarom voor dat de juiste banden onder uw auto zitten. Niet zeker? Doe een bandencheck! 

Vervang je banden op tijd en controleer  regelmatig de staat van de banden. Dit om goed grip op de weg te houden tijdens een noodsituatie.

Europees bandenlabel​

Wist jij dat banden ook een label hebben net zoals je wasmachine? Bij banden heet dit het bandenlabel. Het label toont de brandstofefficiency, de grip op nat wegdek en het afrolgeluid van de band. Ben je bij het aanschaffen van een nieuwe band benieuwd naar de prestatie, vraag er naar bij jouw garage.

Scroll naar boven