GELUK OP WIELEN TIPS AFLEVERING #3

19 maart 2022

GEZIEN IN GELUK OP WIELEN AFLEVERING 3 – JEFFREY VAN DER HORST

 

PRAKTISCHE TIPS, ACTIES EN TOOLS VAN AFLEVERING 3 OP EEN RIJTJE

 

Ook in deze aflevering zijn weer diverse tips, tools en acties voorbij gekomen. Hieronder vind je hier een aantal van terug met bijbehorende links die handig kunnen zijn voor jou. Mocht je verder nog vragen hebben of informatie willen, e-mail ons dan op info@gelukopwielen.nl.

Auto zelfchecks

Door een aantal eenvoudige controles voor vertrek, verklein je de kans op autopech en onnodig brandstofverbruik. 

Jeffrey ging aan de slag met de Geluk Op Wielen Zelfcheck. Die vind je hier.

Maar ga vooral ook naar www.mijngarage.nl voor nog veel meer zelfchecks die handig zijn. Weet je niet hoe je bijvoorbeeld de ruitenwissers, schokdempers, distributieriem of de bandenspanning controleert?  Mijngarage.nl heeft een aantal handige zelfchecks voor je klaar staan.

Auto onderhoud

Je kan veel onnodig brandstofverbruik en kosten voor duurdere reparaties voorkomen als je tijdig vakkundig onderhoud aan je auto laat doen. Maar hoe weet je nu wanneer je auto toe is aan een onderhoudsbeurt? Bij moderne auto’s wordt met een lampje of symbool op het dashboard aangegeven dat je auto een onderhoudsbeurt nodig heeft. Ook kun je dit terugvinden in je onderhoudsboekje. Bij Profile sturen ze je  een reminder per mail, zodat je het nooit kunt vergeten. 

Remmen

Bas constateerde in de aflevering dat de remmen van Jeffrey’s auto behoorlijk zijn versleten.  Hierdoor heb je een mindere remwerking en kans op trillingen in het stuur.

Goed werkende remmen zijn van levensbelang voor een veilige autorit. Als je remproblemen ondervindt, is het belangrijk om direct in te grijpen. Problemen aan het remsysteem kunnen leiden tot een langere remweg met alle gevolgen van dien. Dus doe jezelf en je mede verkeersdeelnemers een plezier, aarzel niet om jouw remmen regelmatig te laten controleren!

Vredestein zomer & Winterbandenset

Jeffrey was met zijn versleten banden, zonder dat hij het zelf wist, een groot gevaar op de weg. Voor zowel zichzelf, zijn medepassagiers als mede weggebruikers. Hij kan nu weer veilig de weg op dankzij Henk en Vredestein die hem uit de penarie hielpen met een set zomer- en winterbanden van Vredestein

De banden van Jeffrey waren echt aan vervanging toe. Melanie merkte tijdens de rit al gelijk een trillen die onder andere het gevolg was van gecupte banden. Bij gecupte banden is het bandenrubber ongelijkmatig versleten. Maar dit was niet het enige wat het Geluk Op Wielen Team constateerde. De banden waren zo goed als glad en daarnaast zaten er overal droogte scheuren in en happen uit de banden.

Henk adviseert om Jeffrey op zomerbanden te laten rijden tijdens zomerperiode en op winterbanden tijdens de winter periode. Dit omdat Jeffrey ook in de winter dagelijks met zijn auto rijdt en wel eens op wintersport gaat. Als de temperatuur onder de 7 graden daalt, verliezen een zomerbanden grip namelijk grip. Laat daarom je winterbanden niet pas monteren bij de eerste sneeuwval, maar al als de temperatuur gedurende de dag daalt tot onder de 7 graden. Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling en een ander profiel (lamellen). Het rubber van een zomerband wordt onder de 7 graden hard, een winterband blijft flexibel. Hierdoor heeft een winterband meer grip tijdens temperaturen onder de 7 graden, waardoor met name de remweg aanzienlijk korter is.

Zorg dat jij ook een optimale grip hebt op de weg en kijk snel hoe en wat voor jou de beste keuze is bij onze partner: Vredestein.

Zithouding

Ook in deze aflevering stond de rijtest op het programma. Immers, je kan wel tot 10% brandstof besparen met je rijstijl! Deze keer dook Jeffrey achter het stuur bij rijcoach Dorien en gingen ze een stukje rijden.

Gelijk op de parkeerplaats nog had Dorien een verbeterpuntje voor Jeffrey, de zithouding achter het stuur. De zithouding is erg belangrijk voor het overzicht en concentratie. Dus voortaan twee handen aan het stuur en armen ontspannen, Jeffrey! En uit laten rollen die auto in plaats van heftig remmen voor het stoplicht. Scheelt ook veel brandstof en is wel zo relaxed.

MPM motorolie

Zonder [de juiste] motorolie kan je auto enorm veel schade oplopen. De draaiende delen van de motor hebben de olie nodig maar ook heeft het een verkoelende functie. Pijl je motorolie niveau  daarom elke maand en zorg ervoor dat er genoeg motorolie in het reservoir zit. Natuurlijk met de motor uit en minstens 10 minuten. 

Mocht je nu toch zonder olie te komen zitten en het oranje olie waarschuwingslampje gaat branden dan kun je doorrijden naar de dichtstbijzijnde tankstation of je garage om een liter olie te kopen.  Het handigste is natuurlijk om een litertje olie standaard in je auto te hebben liggen. Voorkomt stress wanneer je het nodig moet hebben.

Maar hoe weet je nu hoeveel olie er in je auto moet? Bas legde het in de aflevering heel duidelijk uit. Als het oranje olie waarschuwingslampje op je dashboard gaat branden dan is het gebruikelijk dat er een liter olie bijgevuld kan worden.

Heb je geen idee welke olie je moet hebben? Kijk dan in het onderhoudsboekje van je auto, vraag het aan je garage of kijk op de site van een olieleverancier als MPM waar je op basis van je kenteken kan zien welke olie je nodig hebt.

Banden profieldiepte

In de aflevering geeft Melanie uitleg over de slijtindicator in de groeven van de band. 

Het blokje in de groeven van de band is 1,6 mm dik en dat is ook de wettelijke minimum profiel diepte die een band moet hebben. Het advies is om je banden bij 2 mm of minder profieldiepte te vervangen om genoeg grip te houden op de weg. Bij winterbanden is het advies om ze te vervangen bij minder dan 4mm profieldiepte.

Tijdens de bandentest met de versleten zomerbanden van Jeffrey is te zien hoe belangrijk grip op de weg is tijdens een noodsituatie. Vervang je banden dus op tijd en controleer  regelmatig de staat van de banden.

VALEO Ruitenwissers

Maar liefst 96% van de Nederlandse automobilisten vervangt de ruitenwissers te laat. Ongelooflijk! Zeker als je bedenkt dat de meeste ongelukken met slecht zicht onderweg te maken hebben. 

Goed werkende ruitenwissers zijn dan ook van cruciaal belang voor de verkeersveiligheid. Onze tip: vervang de  ruitenwissers één maal per jaar. De kwaliteit ruitenwissers van Valeo op de auto van Jeffrey waren nog helemaal goed. Zoals Bas in de aflevering zei “Deze vervangen we niet. Goed is goed, deze laten we gewoon zitten.”

Bekijk de herkenningspunten van versleten wissers in de video die Valeo maakte om dit duidelijk te maken.

Enne… zijn die van jou nog in orde? Anders raden we je van harte aan om voor Valeo ruitenwissers te kiezen. Die bevatten natuurrubber, hebben een hoge slijtvastheid en zijn kwalitatief gelijkwaardig aan de originele wissers van nieuwe auto’s!

Koelvloeistof controle + lekkage

Melanie schrok flink toen ze Jeffrey de koelvloeistof zag controleren met een draaiende motor. Bovendien hingen de koortjes van zijn sweater bijna in de draaiende motor. Zet altijd de motor uit Jeffrey voordat je gaat controleren voordat je het weet hebben de draaiende delen je koortjes te pakken!

Controleer maandelijks het niveau van de koelvloeistof maar doe dit wel bij een afgekoelde motor!

Mocht je het nu lastig vinden om de koelvloeistof af te lezen, dan kun je altijd met een lampje tegen de zijkant van het koelvloeistof reservoir schijnen en desnoods iets tegen het reservoir aan wiebelen. Op die manier kun je precies zien of het niveau goed is.

Bandenhotel

Henk neemt je in de aflevering mee naar het bandenhotel. Het hotel om je zomerbanden of winterbanden op te slaan in de periode wanneer je ze niet nodig hebt. De banden worden opgeslagen onder ideale omstandigheden en gecontroleerd. Op deze manier blijft de band in top conditie, om zo lang mogelijk mee te kunnen. Het bespaart daarnaast ruimte thuis maar ze zijn ook nog eens verzekerd bij brand & diefstal.

Tijdens de bandenwissel periode zijn de banden ook weer snel op de juiste plek en onder de auto.

Jouw banden ook opslaan in het bandenhotel, kijk hier voor meer informatie:

Zuiniger rijden

“Ik denk dat je zuiniger kunt”. Wie weet zou Dorien dit ook wel tegen jou kunnen zeggen. 

Op het moment dat je de auto laat uitrollen zonder de koppeling in gedrukt te houden, bespaar je brandstof. Door zuiniger te rijden kan je tot wel 10% besparen op het brandstofverbruik. En dit is niet alleen mooi voor je portemonnee maar ook nog eens goed voor het milieu. 

Een opfriscursus over je auto iets voor jou? 

TPMS

Henk maakt de nieuwe winterwielen voor Jeffrey gereed bestaande uit een mooie set winter velg van Alcar met de wintrac pro winterbanden van VredesteinMaar het is nog niet compleet, Henk monteert ook het TPMS in het wiel. TPMS oftewel Tyre Pressure Monitoring Systeem. Dit systeem is een hulpmiddel dat de bandenspanning en -temperatuur meet. Mocht een band spanning verliezen geeft dit systeem een melding in het dashboard. Op deze manier weet jij dat er iets mis is met de banden. Dat is nog eens een uitkomst.

PHILIPS Autoverlichting

Goede verlichting op je auto is van groot belang. De meeste ongelukken gebeuren in het donker of bij slechte weersomstandigheden. Van koplampen tot aan remlicht, fijn als deze optimaal branden in de juiste omstandigheden.

 De auto van Jeffrey is volledig uitgerust met ledlampen. En ledlampen gaan een autoleven lang mee. Hier hoefde Bas dus niets voor te vervangen.

Mocht jouw auto nog niet voorzien zijn van ledverlichting, bekijk via onderstaande link welke verlichting voor jouw auto geschikt is. 

Europees bandenlabel

Wist jij dat banden ook een label hebben net zoals je wasmachine? Bij banden heet dit het bandenlabel. Het label toont het brandstofverbruik, de veiligheid en de geluidsproductie van de band. Ben je bij het aanschaffen van een nieuwe band benieuwd naar de prestatie, vraag er naar bij jouw garage.

Aiways

De 100% elektrische Aiways krijgt Jeffrey als leenauto mee om te ervaren hoe dat voelt. 

Vanaf 2030 laat de Nederlandse overheid namelijk geen nieuwe auto’s meer op de weg toe die nog op benzine of diesel rijden.

Wil jij ook ervaren hoe 100% elektrisch rijden is en hoe zo’n Aiways rijdt? Boek dan een proefrit in bij een van de Profile vestigingen die dat aanbieden of rechtstreeks bij Aiways.

 

De perfecte banden​

Goede banden en de juiste bandenspanning zijn belangrijk voor veilige kilometers en rijcomfort. En je kunt er zelfs brandstof mee besparen!

Twijfel je welke band het beste bij jouw levensstijl past. Kom langs bij Profile, we geven je graag professioneel advies of het nu gaat om zomer-, winter- of 4-seizoenenbanden!

Scroll naar top