GELUK OP WIELEN AFLEVERING #8 HUMPHREY COEMAET| FORD TRANSIT | 2012 | 295000 KM

23 april 2022

GEZIEN IN GELUK OP WIELEN AFLEVERING 8 – FORD TRANSIT VAN HUMPHREY COEMAET

 

PRAKTISCHE TIPS, ACTIES EN TOOLS VAN AFLEVERING 8 OP EEN RIJTJE

 

In de aflevering zijn weer diverse tips, tools en acties voorbij gekomen. Hieronder vind je hier een aantal van terug met bijbehorende links die handig kunnen zijn voor jou. Mocht je verder nog vragen hebben, mail ons dan op info@gelukopwielen.nl

Auto zelfchecks

Door een aantal eenvoudige controles voor vertrek, verklein je de kans op autopech en onnodig brandstofverbruik. 

Humphrey ging aan de slag met de Geluk Op Wielen Zelfcheck. Die vind je hier.

Maar ga vooral ook naar www.mijngarage.nl voor nog veel meer zelfchecks die handig zijn. Weet je niet hoe bijvoorbeeld de ruitenwissers, schokdempers, distributieriem of de bandenspanning controleert?  Mijngarage.nl heeft in een paar stappen een aantal handige zelfchecks voor je klaar staan.

Auto onderhoud

Je kan veel onnodig brandstofverbruik en kosten voor duurdere reparaties voorkomen als je tijdig vakkundig onderhoud aan je auto laat doen. Maar hoe weet je nu wanneer je auto toe is aan een onderhoudsbeurt? Bij moderne auto’s wordt met een lampje of symbool op het dashboard aangegeven dat je auto een onderhoudsbeurt nodig heeft. Ook kun je dit terugvinden in je onderhoudsboekje. Bij Profile sturen ze je  een reminder per mail, zodat je het nooit kunt vergeten. 

Elektrische auto: Aiways ​

De 100% elektrische Aiways krijgt Humphrey als leenauto mee om te ervaren hoe dat voelt. 

Vanaf 2030 laat de Nederlandse overheid namelijk geen nieuwe auto’s meer op de weg toe die nog op benzine of diesel rijden.

Wil jij ook ervaren hoe 100% elektrisch rijden is en hoe zo’n Aiways rijdt? Boek dan een proefrit in bij een van de Profile vestigingen die dat aanbieden of rechtstreeks bij Aiways.

Vredestein zomerbanden

Tijd voor nieuwe banden! Met twee verschillende soorten banden en een gigantische bult kun je natuurlijk niet verder rijden. 

Henk monteerde een set nieuwe Vredestein zomerbanden met lichtmetalen wielen van Alcar . Als verrassing was er een nieuwe set Vredestein winterbanden verstopt in de achterbak van de bus. 

Humphrey rijdt veel voor zijn werk. En om veilig op de weg te blijven is de combinatie van zomerbanden in de zomer en winterbanden in de winter de beste optie voor Humphrey.

PHILIPS WhiteVision

Goede verlichting op je auto is van groot belang. De meeste ongelukken gebeuren in het donker of bij slechte weersomstandigheden. Van koplampen tot aan remlicht, fijn als deze optimaal branden in de juiste omstandigheden. De verlichting van de auto van Humphrey werd ook flink verbeterd. Bas monteerde de Philips WhiteVision ultra verlichting. Deze witte licht lampen zorgen tot wel 60% meer zicht dan de standaard halogeen lampen. Ze zorgen voor een beter contrast van obstakels, borden en markeringen. Resultaat: meer veiligheid en een groter rijcomfort. Wie wil dat nu niet?!

Mocht jouw auto nog niet voorzien zijn van de beste autoverlichting, bekijk dan via onderstaande link welke verlichting voor jouw auto het meest geschikt is.

Valeo mistverlichting

Mistlampen, noodzakelijke verlichting maar bij de bus van Humphrey waren deze wel op een bijzonder manier aangesloten.  Bas verving en monteerde in de aflevering de mistlampen zoals het hoort.

De nieuwe mistlampen van Valeo zorgt nu voor een optimaal zicht bij slechte weersomstandigheden zoals mist en regen. 

MPM Koelvloeistof

De koelvloeistof lekkage is weer verholpen. Bas vulde gelijk de koelvloeistof netjes bij. Te weinig koelvloeistof is namelijk toch best wel gevaarlijk, want dan bestaat het gevaar dat de motor onvoldoende gekoeld kan worden. Hierdoor is er gevaar op oververhitting van de motor met het risico op veel duurdere gevolg reparaties.

Controleer daarom maandelijks het niveau van de koelvloeistof. Doe dit wel bij een afgekoelde motor!

Banden balanceren​

Banden balanceren, ja wanneer doe je dat nu precies? Onze bandenexpert legde het in deze aflevering haarfijn uit.  Balanceren voert men uit wanneer er een trillingsprobleem in de auto wordt geconstateerd of wanneer er nieuwe banden op de wielen zijn gemonteerd. Bij Humphrey werden nieuwe zomerbanden gemonteerd. DUSS tijd om de banden goed te balanderen.

Met balanceren verhelpt of voorkomt onbalans in de wielen tijdens het rijden. Het onbalans wordt verholpen door gewichtjes te plaatsen op de plekken waar eigenlijk geen evenwicht is in de band.

Meer weten over balanceren, bekijk het hieronder.

Zithouding

In deze aflevering stond de rijtest op het programma. Immers, je kan wel tot 10% brandstof besparen met je rijstijl! Deze keer dook Humphrey achter het stuur bij rijcoach Dorien en gingen ze een stukje rijden.

Het was weer zo ver ook Humphrey moet even letten op zijn stuurhouding. Twee handen aan het stuur op kwart voor 3. Zithouding is erg belangrijk voor het overzicht en concentratie. Dus voortaan twee handen aan het stuur en uit laten rollen die auto in plaats van te moeten voor het stoplicht. Scheelt ook veel brandstof en is wel zo relaxed. 

Bandenspanning

Wanneer heb jij voor het laatst de banden gecheckt? Bekijk hier hoe je dat doet. 

Maar liefst 60% van de auto’s rijdt rond met te lage bandenspanning. Met gevolg dat je tot wel 150 euro onnodig uitgeeft aan brandstofkosten per auto per jaar. Op de juiste bandenspanning rijden is veiliger, goedkoper maar ook nog eens milieuvriendelijker.  In de aflevering zie je hoeveel het scheelt als je op de juiste bandenspanning rijdt.

De experts hebben in de werkplaats geconstateerd dat ook de banden van Humphrey niet op de juiste bandenspanning waren doordat ze langzaam leeg liepen of zelfs lek waren. HOEDAN!

De juiste bandenspanning voor je auto vind je vaak in het instructieboekje, tankklepje of deurstijl aan de bestuurderskant.

Ook kun je altijd bij één van de Profile bij jou in de buurt langs gaan. Daar controleer ze de  banden en brengen ze gratis voor je op spanning

APK versus Onderhoud

Deze aflevering staat in het teken van de hulp vraag “komt hij nog door de APK?” Om een auto in topcontietie te houden heeft hij meer nodig dan alleen een APK.  Er is een groot verschil tussen APK en onderhoud. Helaas is dat nog niet bij iedereen bekend. Een APK is een verplichte controle waarbij wordt gekeken of de auto nog voldoet aan de wettelijke veiligheids- en milieu-eisen. Dat zegt echter nog niet alles over de betrouwbaarheid van de auto.

Bij onderhoud wordt er uitgebreider gekeken nar de auto. Bv. of een onderdeel nog eens 15.000 kilometer mee kan. Daarnaast is er aandacht voor onderdelen die helemaal niet aan bod komen bij een APK, zoals de distributieriem. In de aflevering zie je dan ook dat er nog veel meer mis is dan alleen de punten uit de APK.

APK bij Profile?  Combineren het dan met een grote onderhoudsbeurt, dan krijg je de APK zelfs gratis.

Motorolie

Zonder motorolie en zonder de juiste motorolie kan je auto enorm veel schade oplopen. De draaiende delen van de motor hebben de olie nodig maar ook heeft het een verkoelende functie. 

Tip: controleer het peil van je motorolie elke maand. Zorg dat de auto waterpas staat en de motor minstens 10 minuten uit is. 

Heb je nou geen idee welke olie je moet hebben? Kijk dan in het onderhoudsboekje van je auto, vraag het aan je garage of kijk op de site van een olieleverancier als MPM waar je op basis van je kenteken kan zien welke olie je nodig hebt. Je bent namelijk echt niet de enige, ook Humphrey had geen idee welke motorolie er in zijn blauwe bus moest. Bas heeft hem in ieder geval ververst. 

Steenslag

In deze aflevering is te zien dat Sander Koot de bus van Humphrey grondig onderhanden neemt. De bus had geen steen ontweken tijdens het rijden. Er zaten namelijk maar liefst 37 beschadigingen door steenslag op de bus.

Sander vulde de beschadigingen met lak, schuurde daarna de plekken op en om het helemaal af te maken polijsten hij de plekken. Op deze manier worden de beschadigen verdoezelt zonder de gehele motorkap te hoeven spuiten.

Als kers op de taart heeft regelde Sander een nieuwe tankklep voor op de auto, deze ontbrak al een tijdje.

Verder maakte Sander de auto zowel van buiten als van buiten weer als nieuw.  Je ziet het dus, je hoeft helemaal geen nieuwe auto te kopen om te shinen. Met minimale middelen kom je al een heel eind. Wil jij ook dat Sander voor jou in actie komt met al zijn slimmigheden? Wacht dan niet te lang want zijn agenda puilt inmiddels goed uit door de uitzendingen. 🙂

EGR klep werking

De EGR Klep was behoorlijk vervuild, de roet aanslag was goed te zien. Maar was is nu een EGR en wat doet het nu precies? Bas legt het in de aflevering tip top uit. Hierbij een korte versie. Een EGR klep zorgt dat de uitlaatgassen opnieuw terug de motor in worden gebracht om het uitlaatgas af te koelen waardoor er minder stikstofoxide wordt geproduceerd.

De roetvorming op de EGR klep is de oorzaak van een lekkage op het inlaattraject en kapotte gloeibougies. Als dat niet goed werkt dan krijg je meer roetvorming in de motor. Hier hoort ook de lucht lekkage bij. Als er voldoende lucht in de motor komt, werkt alles beter en blijft het schoner.

Banden profieldiepte​

Tijdens de check was Humphrey geschrokken van het aantal millimeters profiel op zijn banden. Het advies is om je banden bij 2 mm of minder profieldiepte te vervangen om genoeg grip te houden op de weg. Bij winterbanden is het advies om ze te vervangen bij minder dan 4mm profieldiepte.

Wat Humphrey echter over het hoofd zag bij de autocheck maar wat niet best was, was de grip op de weg doordat hij voor all- seaon banden had en achter zomerbanden. Dit is namelijk gevaarlijk omdat je een verschillende manier van grip hebt op de weg. Het kan dus zo zijn dat de auto gaat uitbereken. Dit laat auto-onderzoeker Mark Pecqueur van de Thomas More Hogeschool samen met DorienHielkema zien in het testcentrum.

Controleer regelmatig de staat van de banden. Dit om goed grip op de weg te houden tijdens een noodsituatie.

APK

APK en onderhoud verschillen. Na het zien van deze aflevering weet jij dat naast een APK goed onderhoud essentieel is om de auto in top conditie te houden.  Bij een APK worden namelijk wettelijke punten gecheckt. Drie belangrijke onderdelen van deze keuring zijn de verkeersveiligheid, het milieu en de registratie van de auto.

Onder verkeersveiligheid vallen de remmen, wielophanging, carrosserie en schokdempers. Ook valt de staat van de autobanden en verlichting hieronder. Het milieu spreekt voor zich, dit gaat over de uitstoot van uitlaatgassen. Onder registratie vallen de kilometerstand, het bewijs van het voertuig, identificatienummer en de brandstof. 

Een nieuwe eis bij een APK is dat vanaf 1 juli 2022 dieselpersonenauto’s en dieselbestelwagens gecontroleerd moeten worden op de werking van het roetfilter.

Via Mijngarage.nl kan je heel gemakkelijk een APK plannen bij een professionele garage bij jou in de buurt.

Scroll naar top